fallback

Дубай – историята на един предизвестен крах

През последното десетилетие амбициите на бедното на ресурси емирство успяха да убедят мнозина, че страната може да успее само с туризъм и услуги

09:56 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фактът, че Дубай започва да изпитва драматични трудности с обслужването на огромния си дълг, едва ли е изненада за някого, който е следил икономическото развитие на емирството през последните десет години.

Мащабен имотен бум, граничещ с истерия, огромни количества пари, налети в инфраструктура и строителство, кичозни проекти като изкуствените комплекси от острови, изобразяващи палми и дори целия свят.

Не на последно място трябва да се посочат небостъргачът Burj Dubai, както и ски курортите, изградени в пустинята. Небостъргачът, със своите 810 метра височина, се очаква да сложи в малкия си джоб всички останали претенденти за най-висока сграда в света.

Всичко това се превърна в отличителна черта на развитието на дубайската икономика, а инвеститорите от целия свят приемаха грандиозните проекти като сигнали, че Дубай наистина ще се превърне в това, към което се стреми – световен туристически и финансов център.

Интересното в случая е това, че Дубай, за разлика от повечето си съседи, разполага с доста оскъдни енергийни ресурси и набира приходите си основно чрез данъчни постъпления. Заради грандиозните проекти обаче бюджетът дълго време се задържа на червено, а растежът бе подхранван чрез паричните пазари.

Парични средства Дубай е успявал да си осигури сравнително лесно, най-вече заради подкрепата на богатия на петрол съсед Абу Даби. Именно Абу Даби е най-богатото от седемте емирства, формиращи Обединените арабски емирства. Това е и емирството, което подпомага най-силно всички останали.

Така, в привидно спокойствие, се стигна до миналата седмица, когато Dubai World, държавният инвестиционен фонд на Дубай, обяви, че спира обслужването на задълженията си за срок от поне шест месеца. Фондът има задължения за над 60 млрд. долара, а 22 млрд. от тях трябва да бъдат рефинансирани до 2011 година.

Тази новина шокира финансовите пазари и на тях настъпи истинска паника. Причината за това се оказа нежеланието на финансовите институции от Абу Даби да продължат да изкупуват или рефинансират дълговете на най-големите компании на Дубай. Този ход дойде след помощта от 10 млрд. долара, отпусната от Абу Даби на неговия съсед.

Именно последната помощ от 10 млрд. долара, която бе предоставена през февруари тази година, накара мнозина да повярват, че Абу Даби ще продължи с готовност да подкрепя Дубай. Сега вече въпросът е не дали Абу Даби ще продължи да прави това, а при какви условия ще се случи и колко ще бъдат засегнати останалите кредитори.

През последната седмица стана ясно, че глобални банкови гиганти като HSBC, Standard Chartered и Barclays имат значителни експозиции към ОАЕ, а повечето от тях имат вземания точно от Дубай. Очакванията на анализаторите са, че може да се стигне до загуба на около 50 на сто от инвестираните в Дубай средства, което по сметките на Commerzbank може да заличи около 20 млрд. евро от балансите на европейските банки.

Днес лошите новини от Дубай продължават, след като друг от флагманите на дубайския растеж – Nakheel, обяви, че три от облигационните емисии на компанията трябва да бъдат спрени от търговия, докато не се изясни дали ще могат да бъдат посрещани плащанията по тях, предава CNBC.

Nakheel е част от Dubai World, като точно това е компанията, създател на изкуствените острови от комплексите Палмите и Светът.

Заради новините около Dubai World и Nakheel борсовите индекси в Дубай и Абу Даби буквално изпаднаха в свободно падане. Днес е първият ден на търговия след четири почивни дни в страната, като на борсата в Абу Даби основният индекс се срути със 7,4 на сто, а в Дубай бе отчетен спад от 5,9 на сто.

Това се случва въпреки новината, че централната банка на ОАЕ е отпуснала значителни финансови средства за повишаване на ликвидността в на банките.

Въпреки този ход обаче пазарите запазват съмненията си относно бъдещото развитие на ситуацията, тъй като не е ясно как точно кредиторите на икономическия ръст на Дубай от последните години ще бъдат компенсирани и дали изобщо ще възстановят инвестициите си или те ще се изгубят като вода в пясъчната пустиня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още