fallback

Кой е фондът, който срина борсите в Европа?

Банките на Стария континент имат експозиции от над $40 млрд. в дубайския фонд, който ще бъде преструктуриран

18:40 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа записаха изключително слаб ден днес. Основната причина за това стана новината, че държавният инвестиционен фонд на Дубай ще бъде преструктуриран, като ще прекрати да извършва редовните си плащания за срок от поне шест месеца.

Тази новина се оказа особено силна и повлече надолу борсовите индекси в Азия и Европа. Утре се очаква да видим влиянието й върху пазара в САЩ, който остана затворен заради Деня на благодарността днес.

Причината за борсовия спад е огромната опасност от загуби за водещите банки по света. Според оценките на Wall Street Journal само европейските банки са изправени пред риск да изгубят големи средства, тъй като експозицията им към фонда е около 40 млрд. долара.

За момента повечето банки отричат да имат позиции към Dubai World или твърдят, че те са малки. Факт е обаче, че много от тях имат отношения с фонда, на чиято сметка са 60 от общо 80-те млрд. долара пасиви на Дубай. Оценки на Credit Suisse гласят, че поне половината от тях са към европейски банки.

Според анализи на NCB Stockbrokers Standard Chartered е британската банка, която има най-големи експозиции към ОАЕ. Около 7 на сто от всички кредити на институцията били насочени към този регион. При HSBC Holdings тази цифра е 2 на сто, а с по около 1 на сто са Barclays, Royal Bank of Scotland Group и Lloyds Banking Group

Изчисленията на Credit Suisse сочат, че банките в Европа може да се окажат пред необходимост от увеличение с 5 на сто в провизиите си за лоши кредити през 2010 година, или да получат общи загуби от около 5 млрд. евро, в случай, че изгубят 50% от 40 милиардната си експозиция към Дубай.

Инвестиционният фонд Dubai World е определян като флагман на инвестициите на Дубай по света. Новината, че властите в едно от седемте емирства, формиращи Обединените арабски емирства, планират преструктуриране на фонда буквално разтърси пазарите. Очаква се да бъдат спряни всякакви плащания по дълговете на фонда за следващите шест месеца.

По своя характер Dubai World е холдингова компания, изцяло притежавана от правителството на Дубай. Тя има позиции в секторите недвижими имоти, транспорт, логистика, природни ресурси и т.н.

Една от компаниите на фонда – Dubai Nakheel развива жилищно, търговско и ваканционно строителство. Тя стои зад проекти като Светът, който е един от най-грандиозните строителни проекти в света, както и зад Палмите. Именно тези проекти станаха визитната картичка на строителството в Дубай по света.

Светът представлява проект от 300 острова, разположени във формата на континентите на Земята. Те са разположени в морето, по крайбрежието на Дубай. Подобен е и замисълът на Палмите, които представляват изкуствено създадени острови във формата на палми.

В портфейла на Dubai World е компанията Leisurecorp, която е съсредоточена в строежа и развитието на голф игрища. Тя е собственост на тенис центровете Крис Евърт, както и на Jumerirah Golf Estates.

Транспортният сектор също е силно представен в държавния инвестиционен фонд. Компанията DP World е един от най-големите пристанищни оператори в света. Тя притежава 49 терминала, както и проекти за изграждане и развитие на други 12 терминала, като дейността и обхваща 31 държави по света.

Във финансовият сектор Dubai World притежава Istithmar – компания за алтернативни инвестиции. Тя придоби Barneys New York, една от най-известните компании за луксозни услуги, през 2007 година. Компанията има и инвестиции в акции на редица пазари, като порфейлът и е над 2,6 млрд. долара.

Не липсват и инвестиции в сектора на суровините – Dubai Multi Commodities Centre е дъщерна компания на Dubai World, която е пазар за злато, диаманти, стомана, чай, индустриални метали и други ключови суровини. Dubai Natural Resources, която също е част от фонда, инвестира в природни ресурси и участва в смесени компании за добив и търговия с петрол и газ в Русия и Нигерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още