fallback

Наемният спад при офисите в Европа се успокоява

Пониженията в офис наемите на повечето пазари ще продължат и през 2010 г., макар и с по-бавни темпове

12:46 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Многобройни преговори, стимули за наемателите и засилен натиск от тяхна страна за намаляване на наемите бяха основните характеристики на наемните пазари в Европа през третото тримесечие, сочи доклад на DTZ.

Не е за учудване, че обемът на сделките с офис площи през първите девет месеца на годината бе едва на половината на този, отчетен за същия период на 2008 г.

Въпреки този всеобщ тренд на някои пазари в Европа усвояването се е увеличило на тримесечна база. Причина е спирането на наемния спад на пазари като централен Париж, лондонското Сити и Уест Енд, на които наемателите смятат, че пазарният цикъл е достигнал своето дъно.

Наличността продължава да се повишава на повечето пазари, като този ръст се очаква да продължи и занапред, тъй като възтановяването на заетостта вероятно ще изостава от всеобщата икономика, сочи докладът.

Обратен тренд се забелязва при наемите, които от началото на годината отчетоха спад от средно 11%. Най-голямо понижение е регистрирано в Киев от 56,3% и в Дъблин от 30%.

Понижението на наемите в Прага от началото на годината е 8,7%, като за цялата 2009 г. от компанията очакват общ спад от 13%. Това е сравнимо със средното ниво, прогнозирано за континента, от наемно понижение от 13,4%.

Интересен факт е, че наемодателите в Прага не са предоставили такива стимули на наемателите, както на други пазари. В лондонското Сити например гратисният период за 15-годишни договори достига рекордните 44 месеца.

Наемите в Ситито, Париж и Варшава вече се оттласкват от дъното, но за други пазари прогнозата е, че нивата вероятно ще продължат да се понижават и през 2010 г., въпреки че темповете на спад ще бъдат значително по-бавни от тези през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още