fallback

S&P: Смесени перспективи пред глобалния жилищен пазар

Различните пазари набират различна скорост в зависимост от силата на индивидуалните си основи

12:37 | 27.10.09 г.

Глобалният жилищен пазар дава отделни признаци на възстановяване, а различните пазари набират различна скорост в зависимост от силата на индивидуалните основи на конкретния пазар на имоти. Също така индустриите, които зависят от жилищния пазар, са се адаптирали към по-ниското търсене и вероятно ще останат предпазливи, докато не видят ясни признаци на възстановяване, пише в специален доклад за глобалния жилищен пазар на Standard & Poor's, цитиран от Ройтерс.

Докладът разглежда жилищния пазар в различните световни региони, както и влиянието му върху различни класове активи и индустриалните сектори.

За пример се посочва пазарът в САЩ, който се засилва в известна степен. Началното строителство и продажбите на жилища се отлепиха от дъната, достигнати рано тази година, а цените се повишат след резки понижения, които започнаха през 2006 г.

„Цените може да пострадат от временно влошаване тази зима, отчасти защото нивото на безработица, сега 9,8%, все още се покачва“, казва главният икономист на Standard & Poor's Дейвид Вис. Освен това през ноември трябва да приключи програмата в подкрепа на купувачите на първи дом, а процесите за отнемане на имоти заради просрочени ипотеки през третото тримесечие достигнаха рекордни нива.

В Европа жилищните перспективи са смесени. Във Великобритания цените се повишават умерено, въпреки че това може да е признак на ограничено предлагане.

Като цяло основите на европейския пазар на имоти остават слаби. Неясните перспективи пред трудовия пазар и ограничените нива на ипотечно кредитиране заедно с вероятността от повишаване на лихвените нива обещават да направят пътя към възстановяването дълъг, като е възможно да доведат и до отстъпление.

Цените в Ирландия и Испания продължават да падат, докато тези във Франция изглежда са достигнали дъното и може да останат там известно време. Също така въпреки че рязко са нараснали регистрираните просрочени плащания по заемите, които обезпечават ценни книжа, обезпечени с европейски жилищни ипотеки (RMBS), на които агенцията присъжда рейтинги, напоследък ситуацията може би се подобрява.

В други точки по света японският пазар на имоти остава под натиск заради отслабналата икономика. Цените на земята падат продължително за 12-месечния период от юли 2008 г., въпреки че през последните месеци има признаци, че цените може би достигат дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 27.10.09 г.
fallback
Още от Анализи виж още