fallback

Защо жилищният пазар в Канада не се срина – 4 ключови разлики с щатския

В Канада корекцията започна много по-късно и продължи далеч не толкова дълго

13:55 | 20.10.09 г.

Въпреки че е изкушаващо да се мисли за ценова корекция на пазара на имоти като общ феномен за цяла Северна Америка, от канадската банка National Bank Financial са на мнение, че жилищните пазари в Канада и САЩ трудно биха могли да се различават повече, пише местното онлайн издание Theglobeandmail.com.

„Двата пазара нямат абсолютно нищо общо“, обяснява старши икономистът на банката Марк Пинсънолт. “В Канада корекцията започна много по-късно и продължи далеч не толкова дълго.”

Пинсънолт е на мнение, че „благоразумните кредитни практики” в Канада са предпазили жилищния пазар от рязък спад като на американския. Той посочва още, че кризата в Канада е по-скоро страничен ефект от рецесията, отколкото нейна причина.

Ето четирите ключови разлики между двата пазара според Пинсънолт:

Продължителност на забавянето

Канадският пазар започна да поддава през октомври 2008 г., докато кризата на американския продължава вече две години и половина.

“Хората, които искат да продадат имот, или свалят офертната цена, или просто махат офертата от пазара“, описва той канадския пазар. “По-ниските лихви, по-ниските цени на жилищата и подновеното потребителско доверие доведоха до бързо възстановяване на продажбите, така че още през май нивата надминаха тези отпреди рецесията.“

Американският пазар все още е изправен пред предизвикателства – броят на продажбите трябва да нарасне със 70%, “за да се върне на нивата при нормална ситуация”.

Ценови понижения

Според данните на Teranet цените на жилищата в Канада са паднали с 8,9% спрямо върха си през август 2008 г. до най-ниските си стойности осем месеца по-късно. В САЩ индексът S&P/Case Shiller отчита понижение на цените от 33% за 33 месеца.

“В Канада в три от големите градски райони - Халифакс, Монреал и Отава, корекцията беше доста краткотрайна, като продължи от три до шест месеца“, посочва той. “Освен това, се оказа доста лека, като цените отстъпиха с по-малко от 5%. Нещо повече, от дъното на пазара цените в тези три района вече компенсираха загубеното по време на корекцията”.

И докато цените във Ванкувър и Калгари са засегнати по-сериозно, те все пак са по-добре от най-тежко засегнатите пазари в Щатите.

“Цените там паднаха с темпове, съизмерими с тези в най-слабо засегнатите американски градове като Денвър и Далас. Пазарът започна да се възстановява едва наскоро и затова все още не предстои връщане на нивата отпреди рецесията.“

Дял на просрочените заеми

Канадските банки отчетоха повишение на дела на просрочените заеми до 0,4% спрямо върха от 0,65%, достигнат през 1992 г. Този дял е далеч по-голям в Америка – 3,67%.

Потребителски разходи

Когато цените на имотите са под натиск, потребителите свиват разходите.

По данни на канадската статистика от края на третото тримесечие на 2008 г. до средата на 2009 г. богатството на домакинствата под формата на имоти е загубило само 1,1% от стойността. Влиянието на подобно обедняване върху потребителските разходи се оказва пренебрежимо.

В САЩ стойността на жилищата на домакинствата намаля с 18,2%. От Федералния резерв изчисляват, че за всеки изгубен като стойност долар от жилищното състояние, потребителските разходи се свиват с до 15%. На базата на тези данни загубата на стойност на жилищата в САЩ е довела до свиване на потребителските разходи от 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още