fallback

Идващият ски сезон събужда интереса към имоти в зимните курорти

Най-голям интерес и най-много реализирани сделки брокери отчитат в Банско

17:14 | 30.09.09 г.

През последните няколко месеца на пазара на ваканционни имоти в големите планински курорти в България се наблюдава известно раздвижване и повишен интерес от страна на купувачите, като най-голям интерес и най-много реализирани сделки има в Банско, сочи анализ на агенцията за имоти Бългериан Пропертис.

Като основна причина за това се сочи намалението на цените на този тип имоти, които първи пострадаха от кризата, като при някои имоти спадът надхвърля 50%, а ценовите нива се върнаха на равнището от 2005 г. Този тип имоти вече са достъпни за доста по-широк кръг от купувачи – не само чужденци, но и българи. Друга причина е наближаването на зимния сезон, което неминуемо увеличава интереса към планинските курорти и ваканционните имоти, допълват от компанията.

Цените в Банско най-изгодни, там е и най-голямото търсене През последната година цените в трите най-големи зимни курорта в България – Банско, Пампорово и Боровец, намаляваха с различни темпове. В Банско се отчита най-голямо намаление, тъй като там строителството на нови комплекси бе най-динамично и конкуренцията е по-голяма. В Пампорово и Боровец цените също намаляха от началото на кризата, но не с такива темпове. При тях намалението е средно с 10-20% и ваканционните имоти поддържат по-високи ценови нива, което от своя страна ги прави значително по-малко атрактивни от имотите в Банско, пише в анализа.

Най-търсените ски имоти са апартаментите в Банско. Апартаменти, защото цените са по-ниски и е по-лесно да бъдат управлявани и отдавани под наем за допълнителен доход. Банско, защото пазарът на ски имоти там предлага най-голямо разнообразие и най-добри цени, поясняват от агенцията.

Цените варират в широки граници – в момента в Банско могат да се намерят апартаменти на цени от 300 евро/кв.м. до 1200 евро/кв.м. Най-търсени са имоти с цени от 450 до 600 евро/кв.м и в по-луксозните комплекси на цени от 700 до 900 евро/кв.м, сочат наблюденията на компанията.

Като цяло цените няма да продължат да намаляват с това темпо и ако все пак паднат още, то разликата с настоящите цени ще е минимална, а изборът на качествени имоти би могъл да бъде доста по-ограничен от този в момента, коментират от компанията. Само имотите, чиито цени са далеч над реалните на пазара, могат да претърпят значителна промяна.

Пазар на наеми На наемния пазар в Банско се наблюдава промяна в две направления. Първото е, че заетостта на луксозните ваканционни комплекси за неактивния сезон на 2009 г. е значително по-голяма от тази през 2008 г. Основно наематели са български клиенти. Втората промяна е по отношение на профила на наемателите за зимния сезон – докато през зима 2008/2009 това са били клиенти от най-разнородни националности, то за 2009/2010 очакваните туристи наематели са предимно от Русия.

Увеличение на наемните нива не се очаква - голямата конкуренция в предлагането няма да позволи това да се случи скоро, прогнозират от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още