fallback

Брокери на луксозни имоти чакат подем в сегмента през 2010 г.

Според прогнозите на експертите луксозните имоти ще се възстановят първи

10:51 | 26.09.09 г.

До края на годината се очаква леко повишаване на броя на успешните продажби на луксозни имоти у нас, както и стабилност на цените, прогнозират в свой анализ от агенцията Лукс Имоти, която е специализирана в сегмента. При запазване на спокойствието и през следващите месеци дори е възможно да наблюдаваме през пролетта на 2010 г. малки повишения до 10% в цените на най-елитните и уникални недвижимости, пише в анализа.

От компанията очакват сегментът на елитните имоти да се възстанови първи заради високите им качества. Първи това щял направи пазарът в София, последван от този във Варна и другите големи градове. Сделките ще се възобновят по-чувствително към началото на лятото на 2010 г.

Сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки. В същото време цените на елитните недвижимости остават сравнително стабилни, а намаленията стигат до максимум 20% на фона на спада с 30-40% на цените на масовите имоти, се посочва в анализа. В сегмента на луксозните ваканционни имоти се наблюдават малко по-големи намаления в офертните цени.

При така наречените „уникални имоти”, които са позиционирани в самия връх на пазара, не се наблюдава никакво намаление на цените, но пък и липсват реализирани сделки. Истински уникалните имоти обаче не са чак толкова много у нас, т.е. няма сериозна конкуренция, което се явява друга причина за относително стабилните им цени.

Най-търсените луксозни имоти

Търсенето на луксозни имоти тази година се концентрира предимно към градски имоти в София (къщи и апартаменти). Традиционно предпочитани са южните квартали на столицата, а и предлагането на този тип имоти е концентрирано основно в елитните квартали там. Купувачите се интересуват от имоти в затворени комплекси, напълно завършени, с определени удобства и екстри.

При новопостроените апартаменти/комплекси има добро предлагане и наистина качествените елитни имоти вече се открояват от масовото предлагане. Цените варират според конкретните характеристики на имотите, които са много по-разнообразни от тези на имотите от по-нисък клас. Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти, то те са в интервала между 1000 и 1600 евро на кв. м, като сделки се сключват предимно на нива между 1000 и 1300 евро на кв. м, сочат данните на компанията.

Идеалният център е също една от топ локациите в София и място с определена концентрация на луксозно завършени имоти. По-голямата част от жилищата обаче са в стари сгради и се нуждаят от сериозни ремонти, а характеристиката, определяща ги като "елитни", е тяхната локация. При тях офертните цени варират в границите на около 2000 евро/кв. м, но сделки се сключват на нива около 1300 евро/кв. м.

Другата дестинация, която привлича купувачи на луксозни имоти, е Варна. Там търсенето е значително по-малко от това в София, но има добре очертан сегмент на елитни и качествени имоти.

Наемният пазар в сегмента

Ясно се очертава тенденция към пренасочване към отдаване под наем при наличие на стабилно търсене за наемане на елитни имоти. Това е друга причина за запазване на стабилност при наемните цени и невъзможност от "заливане" на пазара с голям брой оферти за продажба. Клиентите нямат спокойствието да купуват, но продължават да имат нуждата да обитават качествени имоти. Ето защо тенденцията за пренасочването към наем дори доведе до лек ръст в наемните цени на луксозните имоти, тъй като и предлагането не е толкова голямо, както е при имотите от по-нисък клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още