fallback

Строителни предприемачи охлаждат затоплящите се пазари на имоти в Европа

Редица големи играчи в сектора са готови да изчакат до две години, преди да извадят от нафталина спрените си строителни проекти

10:51 | 25.08.09 г.

Строителните предприемачи са готови да изчакат до две години, преди да извадят от нафталина спрените си строителни проекти в най-големите градове в Европа.

Неповлияни от намеците за стабилност на пазара на имоти, предприемачите казват, че портфейлите им от терени ще останат затворени, докато възстановяването не се ускори, въпреки че е възможно бездействието да разводни печалбите им и да забави икономическото възстановяване в Европа чрез ограничаване на новите площи за разрастване на бизнеса.

„Вярваме, че оптималното време за излизане на нови проекти на пазара е в края на 2013 г., началото на 2014 г. Това означава да се върнем на строителните площадки около средата до края на 2011 г.“, казва пред Ройтерс Ян Морисън, директор за развитието в лондонските квартали Мейфеър и Белгрейвия в Grosvenor - компанията, която управлява имотите на дука на Уестминстър.

С малки изключения офис пазарите в най-големите икономически центрове на Европа се огъват под тежестта на празните площи, като на най-голям риск са изложени Лондон и Мадрид, казват брокери.

Със съкращаването на работни места компаниите орязват излишните си площи, допълнително влошавайки перспективите за ръст на наемните нива и отблъсквайки банките от кредитиране на проекти.

Анализаторът от BNP Paribas Real Estate Стивън Акройд казва, че днес би отнело около 3,3 години да се усвои предлагането на офис площи в 25-те европейски центъра, които той покрива, спрямо около 2,2 години преди година.

„Европа е в състояние на свръхпредлагане, що се отнася до имотите“, допълва пред агенцията Акройд. „Само в рамките на второто тримесечие завършените проекти се увеличиха с 34% и очакваме още 1,32 млн. кв. м офис площи да излязат на пазара до края на годината“.

Британските компании за имоти Land Securities, British Land и Liberty International отложиха мащабни проекти за строителство на офиси или молове на Острова през последните две години. И трите още не са обявили дати за рестартиране на тези проекти.

От консултантската компания в сектора на имотите Jones Lang LaSalle посъветваха предприемачите да подновят проектите си в Лондон от края на 2011 г., когато от компанията прогнозират, че строителните разходи ще бъдат на най-ниското си ниво.

Независимо от всичко тези, които подновят строителството през 2011 г., ще трябва да са смели, коментира Бил Пейдж, директор на отдела за проучвания на британския офис пазар в JLL. Във всяка криза от 80-те години на миналия век досега предприемачите са предпочитали да останат встрани, докато наемите не започнат да растат отново.

„Ние не прогнозираме нарастване на наемите преди 2012 г. и ускоряващ се ръст на нивата преди 2013 г. Така че дори тези, които послушат съвета ни, ще бъдат начело на стадото“, допълва той.

Не всички пазари на имоти в Европа се „давят“ в празни площи. Някои градове в Германия и Италия имат дългосрочна нужда от нови имоти, но те се сочат по-скоро като изключения на правилото.

Глен Арънсън, главен изпълнителен директор на Multi Corporation BV, казва, че кризата е принудила предприемачите да се замислят за влиянието на презастрояването върху околната среда и за предимствата на преустройства и реновации в сравнение с развитието на нови проекти.

„Никога няма да строим нови сгради с темповете от миналото. Ще бъдем много по-фокусирани върху преустройства в европейския контекст, най-малкото за остатъка от кариерата ми, който вероятно е 10-15 години“, казва Арънсън.

Морисън от Grosvenor отхвърля страховете, че икономическото възстановяване в Европа може да бъде задушено, ако строителната активност не се възобнови, за да отговори на очаквания скок на търсенето от страна на наематели от 2012 г. нататък.

„Да се мине от липса на предлагане към свръхпредлагане толкова бързо е опасно за бъдещото състояние на индустрията. Едно премерено завръщане на строителството е по-добър вариант за постигане на устойчиви наеми и цени на имотите“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още