fallback

Преодоляването на кризата на недвижимия пазар изисква промяна на нагласите

Фокус върху ползите, вместо върху възможните загуби от продажбата на жилище може да е ключът за раздвижване на пазара

11:26 | 13.07.09 г.

Пропастта между офертни и търсени цени на пазара на имоти е една от основните причини за по-малкото сделки, но този проблем не е неразрешим - разковничето е промяната на нагласите на пазарните участници, пише Boston Globe.

Не вярвайте на специалистите, които казват, че дъното на пазара вече се вижда. Рецесията на пазара на имоти ще продължи освен ако не се случи гигантско „размразяване“ на нагласите, пише изданието.

Хората до голяма степен са заложници на начина, по който функционира тяхното съзнание. Според теорията на перспективите на Амос Тверски и Даниел Канеман загубата на пари носи много по-силна емоция, отколкото потенциална печалба.

Нашият мозък ни казва, че е болезнено да определим продажна цена на жилището си, която да отразява 20-50% понижение на пазарните стойности, така че купувачите обявяват по-висока цена и изчакват да видят какво ще се случи.

Хората имат склонност да игнорират икономическата реалност, тъй като са емоционално привързани към домовете си и за отправна точка в своето поведение възприемат цените от времето на бума на пазара. Освен това заради центровете на оптимизъм и самоувереност в мозъка ние погрешно вярваме, че цените ще се върнат на нивата от 2005-2006 г.

Фактите обаче не дават голяма надежда. Реалните цени на жилищата са се понижили с над 30% спрямо пика си през 2006 г., унищожавайки повече от 6 трлн. долара богатство, пише икономистът Дийн Бейкър.

Как да постигнем успех на този пазар?

Забравете цените, за които сте се „закотвили“: на повечето места собствениците на имоти са загубили стойност, която не може да бъде възстановена, особено при растяща безработица. Отговорите на следните въпроси ще ви дадат насока как да промените подхода си: За колко реално се продават сравними жилища? Има ли имоти, които са в процес на отнемане във вашия квартал, заради които ще са необходими допълнителни отстъпки?

Фокусирайте се върху ползите, вместо да гледате на цената, като на носеща загуба. Възможни съображения са това дали ще можете да се измъкнете от трудна за погасяване ипотека, дали данъците върху собственост, които трябва да плащате, ще са по-ниски, ако се преместите, дали ще можете да спестите повече за образование или пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още