fallback

Над 200 хил. кв. м офиси въведени в експлоатация от началото на годината

В столицата най-голямо е търсенето по бул. „България”, бул. „Тодор Александров”, кв. Лозенец и около Бизнес Парк София

08:54 | 16.06.09 г.

От началото на годината на територията на страната са въведени в експлоатация над 200 хил. кв. метра офис площи, като 103 хил. са завършените площи в София, става ясно от доклад за развитието на пазара на офис площи през първото полугодие на консултантската компания Форос.

През първото шестмесечие на годината в процес на изграждане в столицата са 1,339 млн. кв. м офис площи. Във Варна реално изграждащите се обекти са с площ от 89 хил. кв. м, в Пловдив - 280 хил., а в Бургас - 46 хил., сочат данните на компанията.

В почти всички градове над 50% от изграждащите се офис площи са съсредоточени в крайните градски райони. В покрайнините на София се намират 68% от новостроящите се офис сгради, в тези на Варна – 59%, а на Бургас – 68%. Тази тенденция не е валидна единствено за Пловдив, където най-много модерни бизнес площи се изграждат в широкия център на града - 54%.

Характерна тенденция за периода е едновременното обявяване за продажба и за отдаване под наем на помещения в едни и същи бизнес сгради, които първоначално са били предвидени за реализация само по един от двата начина.

Търсенето на офис площи в страната е значително под нивата от предходната година. Това е валидно както за търсенето за покупка, така и за наемане.

Значителна част от търсенето на офиси под наем през периода е от компании, които поради стеснен бюджет желаят да се преместят в офис на по-ниска цена. По-ниската цена е и причината за повишаването на търсенето на апартаменти, пригодени за офиси. Същевременно намалява търсенето на офиси в бизнес сгради.

Много от наемателите предпочитат да направят компромис с престижността на сградата, големината на наеманата площ, дори в някои случаи и с локацията. Други компании, напротив, се възползват от понижените наемни стойности и търсят офиси с по-атрактивна локация за същия наем, който се плащали да този момент.

Някои групи клиенти предпочитат да не освободят офисите си, а да предоговорят наемите и да останат в тях.

Най-търсени през периода в столицата са офиси с големина 100-200 кв.м, а във Варна и други областни центрове - 50 до 100 кв.м. В София най-предпочитани остават централните райони. Най-голямо е търсенето на офиси по бул. “България”, бул. “Тодор Александров”, кв. Лозенец, както и в района около Бизнес Парк София.

Основните изисквания при избор на офис са локация, човекопоток, възможност за паркиране, етажност (партер или първи етаж), място за реклама и други.

Сред основните клиенти, наемащи офис площи през периода, са софтуерни, счетоводни, одиторски, застрахователни компании, финансови консултанти, агенции за недвижими имоти и др.

Подобно на останалите сегменти на пазара на имоти, и при офис площите се наблюдава понижение на продажните и наемните цени.

През изминалото шестмесечие средно за страната продажбените стойности са намалели със 7,26%, а наемните - с 12,27% спрямо предходния период. В първата група най-голямо е понижението във Велико Търново - средно с 16,5% и във Варна – 13,9%, а във втората в Бургас - 40,76%, Варна – 17,84% и София – 17,4%. Важно е да се отбележи, че наблюдаваната стойност от над 40% в Бургас се дължи на силното поевтиняване на офисите от най-ниския клас там - средно с 50%. В някои от по-малките областни центрове със слабо развит пазар на офис площи цените се запазват стабилни.

Доходността на офис площите в България също отбелязва понижение, но въпреки това продължава да е сред високите в Европа. Към началото на юни тя е в размер на 7,03% средно за страната, като понижението е с 1,42 процентни пункта спрямо декември 2008 г., според данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още