fallback

Наемателите – в силна позиция или притиснати от пазара?

Приоритет за наемателите на бизнес имоти в бъдеще ще бъде изборът между първостепенна и второстепенна локация, който ще определи оптималния баланс между цена и предлагани условия

17:38 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

С нарастването на дела на незаети площи на пазара на бизнес имоти в Европа, свиването на нуждите на бизнеса и икономическия спад все повече данни говорят за това, че наемателите са вече в силна позиция да диктуват правилата и да се възползват от по-гъвкави и облекчени условия за наем.

Действително на пазара се появиха редица предложения за гратисен наемен период, както и други „бонуси“, които собствениците на бизнес сгради предлагат, още повече предвид факта, че банките изискват договори за наем за значителен дял от площите в дадена сграда, преди да отпуснат финансиране.

В повечето сегменти и страни наемателите продължават да се радват на подобрен пазар по отношение на възможностите, които им се предлагат, и по отношение на тяхната конкурентна позиция, когато наемат нови площи или предоговарят условията по споразуменията си за наем, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Въпреки това, тъй като все по-голяма част от тях се стремят да намалят заеманите площи, пазарът става по-труден.

Очакванията за нивата на наемите бяха понижени още повече през последните няколко месеца, успоредно с прогнозите за ръст в икономиката и в заетостта. Офис наемите в Европа например се очаква да се понижат средно с 25% от своя връх до най-ниската точка.

От друга страна, с очакваното стабилизиране на икономиката и с бързата адаптация на наемите към променящите се пазарни условия на някои места, може да се окаже, че пазарът в скоро време ще достигне до средната фаза на своята наемна корекция. В резултат на това нишата от потенциални възможности за доминантна позиция на наемателите може да се окаже, че не е толкова голяма, колкото обикновено се очаква по време на спад.

Това важи особено за висококачествените площи, при които значителното понижение на строителството на нови сгради се прибавя към възможния дефицит, който може да се очаква да възникне през 2011 г. За второстепенните площи „балансът на силите“ ще остане в полза на наемателите за значително по-дълъг период.

В този контекст ключов въпрос за решаване за наемателите ще бъде изборът между първокласната локация и условията, които им се предлагат. В някои случаи площите, които се доближават до категорията „клас А“, но са с известен компромис, заради местоположението си или условията, може да се окажат най-добрата възможност за наемателите, които поставят приоритет върху разходите си, в момента, в който първокласните площи започнат да се изчерпват, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още