fallback

АДСИЦ-акциите – да чакаме ли възстановяване?

Какво мислят анализаторите за инвестиращите в имоти публични компании

08:14 | 11.06.09 г.

Ралито на западните пазари през последните три месеца зарази и българския фондов пазар, като сред най-печелившите бяха акциите от състава на блу-чип индекса SOFIX.  

В същото време обаче книжата на акционерните дружества със специална инвестиционна цел в лицето на техния сборен мерител BGREIT не бяха засегнати от зелената вълна (Виж графиката най-долу).  

Индексът на практика вече почти трети месец почти не променя нивото си, като същевременно на дневна база в повечето от случаите се движи в посока, противоположна на движението на останалите три индекса. 

Investor.bg потърси коментар от водещи финансови анализатори относно тенденцията доходността от АДСИЦ-акциите да изостава от останалите сектори на БФБ.

Ето и мненията:

Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт

„С възстановяването на апетита към риск от страна на инвеститорите вниманието се насочи към компаниите от реалния и финансовия сектор, отчели най-сериозен спад от началото на кризата. Смятам, че пазарът на недвижими имоти в България не е преминал дъното и компаниите, опериращи в сектора, ще продължат да изпитват затруднения. Дружествата, инвестиращи в земеделска земя, също не бяха подминати от всеобщия спад и към момента се търгуват на нива, които позволяват закупуването на земеделска земя на равнища, значително по-ниски от реалните, на които се сключват сделки“.

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал

„Обяснението може да се търси в състоянието на пазара на недвижими имоти в момента. Сделките са рядкост, а цените им според официалните статистически данни падат. Освен това част от дружествата за имоти работят на доста висок левъридж, което крие определени рискове за финансовата им стабилност. Все пак има дружества, които крият много добър потенциал и той ще бъде разкрит през следващите година-две. Така че очаквам изненади от сектора както в положителна, така и в отрицателна посока“.

Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт

„Секторът на недвижимите имоти и строителството се оказаха сред най-засегнатите от кризата. Натрупаните запаси от имоти и ограниченото кредитиране ще остави сектора под натиск по-дълго време в сравнение с останалите индустрии. Това се отчита от инвеститорите и те, нормално, предпочитат да инвестират в компании, за които има изгледи за по-бързо излизане от създалата се ситуация. Въпреки това в дългосрочен план имотите си остават една консервативна инвестиция“.

Светослав Солтариев, член на Съвета на директорите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ

„Секторът на недвижимите имоти е може би най-често споменаваният в медиите като засегнат от икономическата криза и то не само в България, а и в света като цяло. Всичко това оказва влияние върху психологията на инвеститорите, като те остават силно предпазливи при покупката на акции асоциирани с този сектор. Все пак някои от дружествата, включени в индекса, като ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, не бяха подминати от възходящата вълна като цената им се покачи с над 30%“.

Натиснете, за да видите в пълен размер

  Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още