fallback

Преотдаването на офис площи набира скорост на някои пазари на имоти

Какви са предимствата и рисковете при наемане на офис площи от техния наемател

14:30 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Затруднените условия на пазара на недвижими имоти водят до засилване на гъвкавите и иновативни практики на пазара и в отношенията между наематели и собственици.

Един пример в това отношение е преотдаването под наем на офис площи, при което наемателят, на свой ред, отдава площите на втори „поднаемател“.

Тази практика се разпространява с бързи темпове на някои пазари, като например този в Москва, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В опит да намалят разходите си настоящите наематели все по-често предпочитат да преотдадат под наем част от своите офиси, докато новите наематели се възползват от възможностите за по-ниски наеми и гъвкави условия по договора. В резултат на това тази практика става все по-популярна.

За потенциалните нови наематели това е възможност да наемат офис, характеризиран от: високо качество, престижна локация, оборудван и готов за нанасяне, приемлив наем, краткосрочен договор, наличност на по-малки площи.

Въпреки че е сравнително нова като практика в някои страни, преотдаването е станало неделима част от офис пазара и важен фактор, който предприемачи и собственици трябва да имат предвид. Тя предлага на наемателите повече гъвкавост в управлението на тяхното портфолио и повишава финансовата сигурност за собствениците на площите. Въпреки че преотдаването е по-сложно за уреждане за наемателите в сравнение с директното отдаване, то е много популярно, тъй като предлага нови алтернативи за всички страни.

Пазарът на преотдадени площи наскоро получи нов тласък и от нуждата, която стои пред наемателите да компенсират разходите си за временно неизползвани площи. Потенциалните поднаематели съответно имат богат избор от оборудвани площи на добри локации при атрактивни наеми.

Практиката по преотдаването вече демонстрира своята антициклична природа, като набира популярност по време на спад, казват от компанията.

Въпреки това тя има и скрити рискове. Тъй като отношенията на новия наемател не са директно свързани със собственика, а с първия наемател, ако в даден момент последният откаже да плаща наема, поднаемателят най-вероятно ще бъде помолен да напусне офиса.

Подобно, ако договорът за наем с първия наемател изтече, за втория ще бъде сравнително трудно да договори нов със собственика и почти невъзможно – на същите условия.

Наред с това ако първоначалният наемател е голяма организация, в даден момент тя може да има нужда от допълнителни офис площи и да се опита да си вземе обратно своите, които междувременно е преотдала под наем на друг. Този въпрос трябва да се обсъди още при първоначалните преговори и да се обвърже с договора за преотдаване на площите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още