fallback

Пазарът на имоти в Сърбия като нашия, Македония по-устойчива на кризата

В Турция купуват само заможни хора, в Румъния клиентите ги няма

17:10 | 29.05.09 г.

Секторът на недвижимите имоти в няколко страни на Балканите е в криза и участниците на пазарите са в процес на изчакване. Това обобщение правят участниците в конференция на веригата от агенции Century 21, като конкретните изводи за всяка държава бяха представени на пресконференция днес.

В Турция апартаменти купуват само заможни хора с високи доходи, а банките финансират строителни проекти само на компании с добро име и дългогодишно присъствие на пазара. Цените на имотите в големите градове в Турция, например в Истанбул, бележат спад от 20%, а в покрайнините на града не се осъществяват никакви продажби.

В Румъния ситуацията е доста затруднена - реално не се осъществяват сделки с имоти, защото няма купувачи. Строителите са се оттеглили от пазара, а банките са спрели финансирането. Сключват се сделки само за наем. Цените на имотите бележат спад от 40-50%. Така при искана цена за продажба на жилище в Букурещ от 1110 евро за кв. м евентуално сделка би имало на около 800 евро, смятат местните представители на веригата.

В Сърбия ситуацията на пазара е идентична като тази в България. Броят на сделките е намалял. Много инвеститори са спрели строителните дейности, финансират се предимно малки строителни обекти. Много инвеститори са принудени да свалят цените на своите обекти. Забелязва се също огромно увеличение на процента на продавачите, които не желаят да продават при тези условия. Купувачите търсят предимно едно- или двустайни апартаменти.

Цените бележат спад от 15-20%. Например цените за квадратен метър ново строителство в Белград в момента са под 2 хил. евро в центъра и 1500 евро в по-крайните квартали, докато през 2008 г. те са били 2500-3000 евро за центъра и 1700 евро за покрайнините. Цените на 20-30-годишни сгради са се запазили почти непроменени, отбелязват от местната агенция от веригата.

В Македония кризата не оказва почти никакво влияние. Цените на имотите са в застой и има малък спад. В страната се финансират както малки, така и големи строителни проекти. Купува се и старо, и ново строителство. И тук обаче кредитните условия са се влошили. Купувачи са предимно хора с налични средства. Цената на квадратен метър в централните части на столицата според компанията е 1300 евро, а по-крайните – между 1050 и 1100 евро, като се забелязва спад от 5-10%.

Още от пресконференцията: Международни фондове готови да финансират закъсали строители у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още