fallback

Дисфункцията на пазара на имоти подкопа фундаментите в сектора

Прогнозират значителни ценови спадове за жилищата в ЦИЕ, въпреки че пазарите в регион имат добри изгледи за възстановяване в дългосрочен план

09:10 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

С коренната промяна на начина, по който работи пазарът на имоти, се променя и методологията на пазарните проучвания. Фундаменталните фактори стават по-маловажни в периоди, в които пазарът просто не е в състояние да функционира нормално, докато секторът се бори със сериозни проблеми, свързани с финансовата ликвидност. Това сочи анализ на пазара на жилищни имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изготвен от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В такива периоди макроикономическата рамка става все по-значима, докато аспектите, свързани с местните пазари временно избледняват.

От компанията смятат, че сега е точният момент за подготвяне или за взимане на инвестиционни решения – точно преди пазарът да започне да се възстановява. В този смисъл инвеститорите трябва да наблюдават от близо пазара, за да могат да установят главните действащи трендове и да могат да направят най-подходящите решения, независимо дали те касаят инвестиции, оттегляне от инвестиции или осигуряване на финансиране за нови проекти.

Мрачните прогнози за икономиките в региона дават основание да се очаква застой и на пазара на жилища в ЦИЕ, поне до края на другата година, смятат от компанията. Спадащите макроикономически показатели като значителни понижения на БВП на отделните държавни, забавянето на чуждестранните инвестиции, застой в нивата на доходите и растящата безработица, най-вероятно ще доведат до задълбочаване на вече разпространените трудности при продажбите на жилищните проекти.

Въпреки това трябва да се има предвид, че от 9-те страни членки на ЕС с положителни прогнози за ръст на БВП, шест са от ЦИЕ.

Липсата на активност по сделките означава още по-голяма липса на ликвидност за строителните предприемачи. Съответно може да се очаква цените на жилищата да претърпят още по-голяма корекция, въпреки че тя ще има различни измерения на различните пазари.

Тъй като чуждестранните купувачи не се очаква да се възвърнат на пазара в краткосрочен план, предприемачите ще трябва да адаптират новите продукти към местното търсене. Онези проекти, които не могат да бъдат променени, защото вече са започнати, може да имат финансови проблеми. Затова е твърде вероятно да станем свидетели на изчезването на някои строително-инвестиционни компании от пазара през следващите месеци, смятат от компанията.

Застоят на пазара и фалита на някои компании може да нанесе пореден удар върху процеса по взимане на решение за покупка от страна на домакинствата.

Наред с психологическия аспект по отношение на купувачите и тяхната готовност да купуват много ще зависи от тяхната възможност да получават кредити, или с други думи: от ликвидността на банките и техните политики за кредитиране.

Има надежда, че капиталовите инжекции в банковия сектор ще спомогнат за частичното преодоляване на този ликвиден проблем, в следствие на което банките би трябвало да могат да започнат да кредитират отново.

Въпреки това ще има голям спад в наличния капитал, дори и в сравнение с 2008 г. Също така ще отнеме известно време преди акумулираният инвентар от нови жилища да бъде погълнат от постепенно възстановяващото се търсене.

Неизбежни са значителните ценови спадове през следващите месеци. Това представлява възможност за опортюнистичните инвеститори, разполагащи с капитал, които ще могат да избират най-добрите оферти на понижени цени.

Въпреки това, дългосрочно, за пазарите в ЦИЕ има добри изгледи за възстановяване на базата на ниското ниво на насищане на пазара и потенциалното голямо търсене на нови жилища, особено на онези пазари, които имат силни демографски фундаменти, се казва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още