fallback

Основни харaктеристики на пазара на имоти в ЦИЕ в условията на криза

Какви фактори и тенденции обуславят пазарите на имоти в региона в настоящия момент?

12:45 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Много пазари на имоти в Централна и източна Европа (ЦИЕ) са все още в състояние да привличат интереса на чуждестранните инвеститори, но местните играчи на пазара трябва да бъдат готови за компрoмиси и конструктивно сътрудничество, сочи анализ на консултантската компания Re&Solution.

След продължителен и стабилен ръст много пазари в региона бяха изправени пред безпрецедентна промяна в тенденциите и обстоятелствата, която за мнозина беше дори неочаквана. В резултат на това бизнес средата при много от тях в момента е сложна и объркана, казват от компанията.

Наред с това обаче периодът сега предразполага към бизнес и инвестиционни решения, нови проекти и сделки, реализирани по много по-прагматичен и премерен начин. Пазарът на имоти, както и много други пазари, е цикличен и като такъв той е подвластен на много правила и закони, които трябва да се взимат предвид при различните решения.

От компанията очертават няколко ключови характеристики за различните сегменти на пазара на бизнес имоти, които са в сила за редица страни в региона в настоящия момент.

Търговски площи

- това е най-добрият момент за международните търговски вериги да влязат на пазара по-бързо, изграждайки по-големи мрежи на много по-ниски цени в сравнение с досегашните периоди, избирайки най-добрите, стратегически локации и наемни нива; - собствениците на търговски площи станаха по-гъвкави и готови да предлагат по-добри условия за наемане; - предвид сегашната икономическа ситуация спадът на приходите за търговците на много пазари ще продължи; - успех ще постигнат онези собственици на бизнес имоти, които ще могат да се адаптират към настоящите изисквания на наемателите и променящите се навици и приходи на потребителите, които ще разграничат по-успешните обекти от по-малко успешните.

Офис площи

- проектите, които се намират във финална степен на развитие, ще бъдат завършени, докато други ще бъдат отложени за неопределено време; - наемателите оценяват отново площите, които наемат в момента, с цел да оптимизират разходите и в този смисъл търсят по-привлекателни условия по отношение на цена, условия на договори и по-малки офиси; - тенденцията, която се задава, по отношение на наемодателите предвижда споразумения с гратисен период за наем с цел постигането на дългосрочни договори; - тъй като разходите за строителство на редица пазари значително се понижиха, сега е по-подходящ момент за развитието на нови проекти и постигането на по-добра възвръщаемост от инвестициите в близко бъдеще (в сравнение с тези при проектите, развити през последните години).

Индустриални/складови площи

- на много пазари се очаква да бъдат развивани предимно проекти, предназначени за конкретни цели и нужди на дадени наематели; - спекулативното развитие на проекти ще бъде ограничено.

Инвестиции

- всички тенденции зависят от икономическата ситуация и способността на правителствата в съответните държави да променят обществената и бизнес нагласата; - силно ограничено финансиране; - настоящите нива на инвестиционна доходност се повишават на всички пазари; - цените на бизнес имотите са все още над нивата на тяхната себестойност; - настоящият момент предлага най-изгодни възможности за инвестиции в имоти, генериращи стабилни приходи; - на пазара се очаква да се появят много имоти на собственици в затруднено положение; - чуждестранни инвеститори усилено проучват предлагането на имоти на много пазари и са в процес на избиране на най-атрактивните от тях, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още