fallback

Анализатори очакват свиване на строителния пазар в България през 2009

Причините - икономическото забавяне, по-малък приток на чуждестранен капитал, свитото ипотечно кредитиране

17:52 | 06.04.09 г.

След впечатляващ ръст през периода 2005 – 2007 г. строителният пазар в България започна да спира нарастването си през второто полугодие на 2008 г., а през 2009 г. се очаква да се свие. Това е един от изводите в доклад на базираната в Полша компания за пазарни проучвания в Централна и Източна Европа PMR за строителния пазар у нас, пише в прессъобщение на компанията по повод излизането на доклада. 

Очаква се ръстът на БВП в България да се забави изразено през следващите няколко години, като е много вероятна и лека редукция през 2009, се посочва в съобщението. Същевременно икономическият климат в строителството намаля значително през последното тримесечие на 2008 и първото на 2009 и се върна на нивата от периода 2002-2004, когато имаше незначителен ръст на строителството. Ликвидността на строителните компании е много ниска и бартерните разплащания стават често срещана практика, сочат наблюденията на анализаторите на компанията.

Строителната индустрия ще пострада от оттеглянето на много външни инвеститори от пазара на имоти. Към момента много проекти на етап преговори с изпълнители са замразени. Освен това инвеститори в апартаменти и жилищни проекти забавят плащанията си към изпълнители, става ясно още в доклада.

На жилищния пазар в страната забавянето стана очевидно през последните месеци на 2008 г. Новите сгради и продажбите на апартаменти бяха силно засегнати от финансовите ограничения, налагани от банките. Към момента броят на ипотеките, които се одобряват от банките в България, пада с 80% на годишна база, като банките предлагат ипотеки само до 70% от стойността на имота. Ваканционните имоти са важен фактор що се отнася до очаквания спад на жилищния пазар, тъй като по-голямата част от клиентите са от страни като Великобритания и Ирландия, които са най-тежко засегнати от кризата.

Нежилищният сегмент също ще пострада от финансовата криза, тъй като най-големите проекти, които трябваше да започнат тази година, бяха отложени до настъпване на подобрение. От 20 мола и търговски центъра, обявени в София, по-малко от половината имат реалистичен шанс да бъдат построени и дори те не е много вероятно да започнат през 2009 г. Двата най-големи проекта в нежилищния сегмен, на стойност 700 млн. евро, бяха отменени и това със сигурност ще окаже обратен ефект върху пазара, пише в съобщението.

Ситуацията е подобна и при офис сградите. Към момента много малко сгради са в процес на изграждане, като общата площ не надминава 230 хил. кв. м въпреки факта, че в началото на 2008 се очакваше над 800 хил. кв. м да бъдат открити до края на 2010 г.

От друга страна сегментът на логистичните и индустриалните площи е много по-малко засегнат от кризата. Има недостиг на предлагането на съвременни складови площи в България. Сред причините за това е, че някои от новите обекти се изградиха от компании за собствени нужди и те не излизат на пазара.

Очаква се да продължи да нараства леко гражданското инженерно строителство в България в идните години, но са възможни само едноцифрени ръстове, смятат анализаторите. Развитието на гражданското строителство ще бъде насочено предимно в две сфери: транспортна инфраструктура и съоръжения за опазване на околната среда с финансиране предимно от фондовете от ЕС.

„Силно ограниченият опит на българското правителство по отношение на бързото изразходване на европейски средства означава, че гражданското инженерство няма напълно да компенсира спада в жилищното и нежилищното строителство. Има вероятност 2010 г. да се окаже по-лоша от 2009 г., защото през тази година строителните компании ще завършват много проекти, започнати през 2007 и 2008”, е мнението на Бартломией Сосна, старши анализатор в PMR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още