fallback

Кой продължава да инвестира в имоти в САЩ?

Делът на жилищата, които се купуват като ваканционни имоти или с инвестиционна цел, е намалял до 30% от всички продажби през 2008 г.

13:37 | 01.04.09 г.

Делът на жилищата в САЩ, които се купуват като ваканционни имоти или с инвестиционна цел, е намалял до 30% от всички продажби през 2008 г. спрямо дял от 33% през 2007 г., сочат данни на американската национална асоциация на брокерите на имоти (NAR). Заради продължаващата криза на жилищния пазар обаче това повдига въпроса кой все още инвестира в имоти, пише Wall Street Journal.

Купувачите на ваканционно жилище изглежда се възползват от по-ниските цени и се интересуват повече от дългосрочната му стойност. Според NAR те планират да задържат ваканционния си имот средно 12 години, като 58% смятат да не продават поне 11 години или повече. Същевременно средната цена за ваканционен дом е била 150 хил. долара миналата година спрямо 195 хил. долара през 2007 г. Предвид тези обстоятелства покупката на втори дом при тенденция към спад на пазара има смисъл. Дори пазарът да остане в затруднение, стойността на жилището идва от употребата му не като инвестиция.

Въпреки това повече втори имоти са били купени с цел инвестиция, отколкото за ползване като ваканционно жилище. Продажбите на ваканционни имоти в Щатите се понижават с 31% до 512 хил. миналата година, докато тези с инвестиционна цел падат със 17,2% до 1,12 млн., сочат данните. За сравнение продажбите на основни жилища се свиват с 13% до 3,77 млн. през 2008 г.

Типичен инвестиционен имот е струвал 108 хил. долара миналата година спрямо 150 хил. през 2007. Част от привлекателността му се формира от възможността за отдаване под наем, като 58% от участниците в проучването на NAR казват, че това е най-важната причина за покупката им.

С влошаването на условията на жилищния пазар и ограниченото кредитиране е възможно да се засили търсенето на имоти под наем. Въпреки това предлагането на пазара остава високо и някои продавачи може да се пренасочат към отдаване под наем. Вече има известни признаци, че наемите падат заради увеличеното предлагане.

Спекулациите с имоти може да разчитат също и на бърза препродажба с цел печалба. Инвестиционните купувачи планират да задържат имота си средно пет години, според данните на асоциацията. Въпреки това перспективите пред цените може да развалят тези планове. Въпреки че има някои хипотетични признаци, че началното жилищно строителство и продажбите може да са близо до дъното, перспективата пред цените остава негативна, защото запасите от непродадени жилища стоят на рекордно високи нива.

Когато цените в крайна сметка спрат да падат, възходящият потенциал е ограничен. Очаква се икономиката да се възстановява бавно през следващите няколко години, а пазарът на труда все още е далече от дъното.

Разбира се, пазарът на имоти е локално зависим. Според данните на асоциацията купувачите с инвестиционна цел през 2008 г. са били на средна възраст 47 години, изкарвали са средно по 85 хил. долара годишно и са купили имот, който е сравнително близо до основното им жилище. Трудно е да се прецени локална инвестиция на базата на национални данни. Някои инвестиции в райони, които са се оказали по-податливи на балона на жилищни пазар или където кризата се е разразила по-цялостно, може да имат повече смисъл в сравнение с тези, където процесите на ценова корекция още се развиват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още