fallback

Предвиждат мрачна година за азиатските инвестиционни пазари на имоти

Към края на годинaта може да настъпи леко възстановяване в инвестициите

16:57 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нов доклад на инвестиционната компания Aberdeen Property Investors предрича, че 2009 г. ще бъде мрачна за развитието на инвестиционния пазар в сектора на бизнес имотите на азиатския континент.

Главните фактори за това са очакваният спад в износа през годината и отслабването на трансграничната инвестиционна дейност. Прогнозира се съкращенията на работни места да продължат и през тази година, като процесът ще се разпространи и в други сектори и няма да остане ограничен само до финансовата индустрия, което ще доведе до спад в търсенето на наеми във всички сегменти на пазара на бизнес имотите.

Към края на годинaта може да настъпи леко възстановяване в инвестициите, тъй като инвеститори, разполагащи с капитали, и такива с по-ниско ниво на ливъридж ще търсят изгодни активи за придобиване.

Според компанията развитите пазари в Азия ще отчетат „много малко” инвестиционни сделки през по-голямата част от годината. Предвид резкия ръст на цените между 2003 и 2007 г. наемите и стойностите на имотите все още имат място за понижение, преди наистина да бъдат сметнати за достъпни от страна на наемателите и инвеститорите. Докладът прогнозира, че мащабът на възстановяване на тези пазари през 2010 г. ще бъде до голяма степен ограничен.

Въпреки че пазарите на имоти в страните, които се намират в етап на преход между развиваща се и развита икономика, досега са били сравнително по-малко засегнати от кризата, през 2009 г. се очаква още по-голямо влошаване на наемите и цените на имотите, тъй като икономическите рискове в тези държави се увеличават.

Специално за развиващите се азиатски пазари перспективите за дългосрочен ръст остават стабилни въпреки ценовата корекция и многобройните проекти в процес на развитие. Значителната роля на Китай в сектора на производството и износа, доминиращото положение на Индия в областта на ИТ услугите и увеличаващата се средна класа в много от азиатските страни ще продължат да привличат инвеститори и бизнеси през следващото десетилетие, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още