fallback

Горещите пазари на бизнес имоти изстиват

В края на годината се наблюдава рязък обрат на настроенията сред оценителите на имоти относно пазара

16:06 | 04.03.09 г.

Някои от най-горещите пазари на бизнес имоти по света, включително тези в богатите на петрол държави и в Китай, бяха „заразени“ от глобалното забавяне в сектора на имотите заради падащите цени на петрола и бързото намаляване на кредитирането.

Проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) констатира, че обратът в настроенията е особено изразен в някои доскоро силни пазари като Обединените арабски емирства, където се наблюдаваше бум на пазара на бизнес имоти през последните четири-пет години.

„Оттеглянето на капитал от по-високорисковите пазари и падащите цени на петрола намалиха доверието в перспективата пред развиването на дейност на пазари на имоти в богатите на петрол Русия, ОАЕ и Украйна“, казва Оливър Джилмартин, старши икономист в института, цитиран от Financial Times.

„На някои от тези пазари видяхме много сделки с имоти чрез дългово финансиране през последните години. Не е изненада, че внезапно задушаване на кредитирането би следвало да окаже подобно бързо и видимо влияние върху пазара на имоти“, посочва той.

В проучването се задават въпроси на лицензирани оценители, които участват в сделки с наеми и с продажби, дали условията, цените, наемите и търсенето нарастват или падат. Силно впечатление прави резкият завой в посока надолу, който се наблюдава на определени пазари през последното тримесечие на 2008 г.

Например в развиващите се пазари в Азия, сред които и Китай, с 91% повече оценители са заявили, че търсенето на офис площи от страна на наематели намалява в края на миналата година, за разлика от само малко мнозинство, които са били на същото мнение в края на септември.

В Латинска Америка, където търсенето на офиси остана положително през цялата 2008, внезапно с 65% повече оценители отчитат спад вместо ръст на търсенето на офиси от наематели.

На инвестиционния фронт също се наблюдава рязка промяна на настроенията през четвъртото тримесечие, особено в Африка и Близкия изток и в Латинска Америка. В тези региони инвестиционното търсене намалява и в трите сегмента на бизнес имотите, като е особено изразено при търговските и индустриалните площи.

Същевременно капиталовите стойности – цените, на които имотите сменят собствениците си, сега изглежда падат във всеки регион и при всеки тип имоти по цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още