fallback

Общо 115 хил. жилища се предлагат за продажба в София

Средният период за сключване на сделка се увеличи от 9 на 20 седмици

16:39 | 08.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

В момента в София се предлагат за продажба 115 хил. жилища, което прави малкото останали купувачи изключително взискателни по отношение на качеството и забавя избора им, показва представено в неделя проучване на „Адрес”. Средният период за сключване на сделка се е увеличил до 20 седмици спрямо девет в началото на миналата година.

Над 80% от инвеститорите и строителите отчитат пряко въздействие на кризата върху дейността си, посочват от агенцията. Те изпитват затруднения, тъй като реализират по-малък процент от единиците по време на строителството, а при слаби продажби са заплашени от загуба на финансирането. По-висока стабилност в настоящата ситуация показват родните предприемачи с добър имидж, които въпреки кризата успяват да продават, както и по-малките, които разполагат със собствен капитал за реализиране на проектите си.

След години на дисбаланс в съотношението перспектива - цена – качество на търгуваните имоти и периоди, през които цените на панелните жилища надхвърляха с над 20% тези на новите апартаменти, през 2008 г. станахме свидетели на успокоение на пазара и в това направление, казват брокерите. Според данните им 63% от сделките за апартаменти са направени за такива ново строителство (до 6 месеца след получаване на разрешително за ползване или на различен етап на строителство), 15% са сделките на зелено, 6% за стари тухлени или ЕПК жилища и 16% за панелни апартаменти.

Това разпределение на търсенето е довело и до регулиране и на ценовите нива, като спадът при цените на панелните жилища в столицата през последното тримесечие достига 23% спрямо първото.

Опасенията, че в новите условия на пазара част от инвеститорите няма да се справят с реализирането на проектите си, нарастващият обем на предлаганите за продажба готови жилища, както и дългият период на изчакване преди влизането във владение отблъснаха купувачите от сключване на сделки на зелено. В края на 2008-ма година техният обем намаля драстично, като единични продажби се сключваха само в най-големите проекти в София, зад които стоят доказали се инвеститори. Стабилни останаха перспективите пред готовите жилища, разположени в кварталите с добра инфраструктура.

Луксозният сегмент

Въпреки негативните очаквания през 2008 г. има реализирани добър обем сделки във високите нива. Интересно тук е ползването на ипотечни кредити при част от тези покупки. Сключваха се сделки на нива между 2500 и 3000 евро за кв.м. новоизградени имоти без довършителни работи и обзавеждане. Най-високата цена, платена за кв.м. през годината от сделките на „Адрес” е 3089 евро за кв.м за апартамент в София. Малко по-ниска е рекордната стойност за жилище във Варна – 2800 евро. И двата имота са ново строителство.

Въпреки че заможните купувачи са много по-слабо засегнати от кризата, обемите и в най-високите нива намаляха през последните месеци на годината. В същото време продавачите на по-елитни имоти все още не са готови да отстъпват от цената, поради което достигането до сделка в този сегмент е трудно.

Пазарът в началото на 2009

- Пазар на купувача – купувачът определя правилата и до голяма степен цената на сделката, защото реалната стойност на имота се оказва тази, която той може и иска да плати. Купувачът определя не само цената, но и времето за сключване на сделка. Ако разполага с пари, всеки купувач търси максималната отстъпка както от цената на самия имот, така и от всички допълнителни разходи.

- Пазар на парите в брой – колкото по-голям процент от сумата, необходима за сделката, притежава кандидат-купувачът, толкова по-ниска цена ще плати за нея. Който разполага с финансиране днес, може да закупи уникален имот на нечувана доскоро цена.

- Пазар без външен и спекулативен капитал – спекулантите, които активно присъстваха на пазара на жилища през последните години, сега се опитват да излязат от него, като реализират в по-голям процент от случаите по-малка от мечтаната печалба, но бързо, тъй като очаквания за развитието на пазара в бъдеще са негативни. Няма ги и чуждестранните участници – нито българите, които живеят в чужбина, нито чужденци, които избират страната за инвестиция, тъй като вложенията в имоти в цял свят са намалели през последната една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още