fallback

Как се променят „зелените” приоритети в строителството в условия на криза?

Mалко вероятно да видим много „зелени“ градове, построени през следващите няколко години, сочи доклад

14:02 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Какви са разходите за устойчиво развитие, какво е тяхното значените за сектора на имоти и какви мерки трябва да се вземат в европейското законодателството по отношение хармонизирането на политиката в тази област? Това са някои от въпросите, които повдига последният доклад на консултантската компания King Sturge.

Въпреки че промените в климата са главен приоритет в средносрочен до дългосрочен план, енергийната сигурност напоследък се е превърнала в ключов въпрос в краткосрочен аспект за редица европейски страни. Осигуряването на енергията, необходима за оперирането на производствените съоръжения и управлението на сградите, транспортирането на стоките и не на последно място за отоплението на офисите и частните домове, става все по-трудно. Примерът с доставките на газ от Русия е много показателен, пише в доклада.

Високите разходи, които трябва да се направят, за да се отговори на целите за понижени въглеродни емисии, ще имат отражение върху строителството на имоти и градоустройствената политика, смятат от компанията. Изграждането на жилища с нулеви емисии може да оскъпи строителството с 25 до 42%. Това не само ще забави строителния процес в краткосрочен план, но може да има отражение върху стойността на имотите в средносрочен аспект. Наемите и цените на имотите трябва да се повишат, за да се покрият тези допълнителни разходи.

Въпреки това от King Sturge призовават правителствата да не понижават емисионните цели. В наши дни има все повече средства за оценяване на влиянието на сградите върху околната среда, но въпреки това те се различават значително в отделните страни. Наред с това Европейският съюз все още работи върху изграждане на единна методология за измерване на енергийната ефективност в сектора, а отделните страни членки трябва да имат готови национални планове до 2011 г.

В същото време от компанията казват, че е малко вероятно да видим много „зелени“ градове, построени през следващите няколко години. Предвид високите разходи за изграждането на такива сгради и понижаващите се цени на имотите, това става все по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още