fallback

Апетитът към риск на инвеститорите в непублични фондове за имоти остава

Общо 39% от инвеститорите и 40% от фонд мениджърите очакват повече инвестиции, насочени към опортюнистични фондове през 2009

08:12 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Краят на годината обикновено е време за разбор, но малко от инвеститорите и фонд мениджърите ще изгарят от желание да оценят една от най-трудните години за все още развиващата се индустрия на непубличните фондове за имоти в Европа. Това пише в свой коментар Андреа Карпентър, директор „Проучвания“ в европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти Inrev, цитирана от PropertyEU.

Тези фондове споделят общия апетит към дългово финансиране на финансовите пазари и съответно са били засегнати от почти пресъхналото финансиране през последната година. Шокът за инвеститорите от кредитната криза е довел до драматични понижения в оценките на имотите, най-вече във Великобритания, но сега и континентална Европа бе въвлечена в този низходящ тренд, пише тя.

За да прогнозираме по-добре какъв подход ще приеме индустрията през 2009 г., е добре да разгледаме резултатите от скорошно проучване, което представя гледната точка на 28 инвестиционни фонда и 16 мениджъра на непублични фондове от фондове в Европа.

Първият значителен проблем, който се откроява, е липсата на доверие на инвеститорите към оценките на пазара в момента. Три четвърти от мениджърите на фондове от фондове и 65% от инвеститорите казват, че не смятат, че сегашните оценки отразяват справедливата стойност на имотите или тяхната пазарна стойност.

Това отношение е показател за значителното забавяне на инвестиционната активност на пазара, при което нито продавачите, нито купувачите са склонни да адаптират цената на сделката към пазара. Сега презумпцията на пазара е, че ако продаваш, то това е принудителна продажба, казва Карпентър. Тази липса на доверие донякъде обяснява и фокуса, който в момента мениджърите и инвеститорите поставят, който е насочен към техните съществуващи инвестиции.

Ето защо комуникацията и информацията, предоставена на инвеститорите и мениджърите, ще бъде от изключително значение и през 2009 г. Повечето от тях изискват по-детайлни отчети от своите мениджъри на фондове, най-вече чрез по-чести единични запитвания, но също и по отношение на обема информация.

Това има отражение и върху политиката им относно новите инвестиции. Почти половината от тях казват, че през 2008 г. са отделяли значително повече време при взимане на решение относно нова инвестиция в сравнение с 2007 г. Това се дължи главно на по-дълго време, отделено за оценка на планираната инвестиция. За инвеститорите това означава също и промяна в тяхна полза на баланса за това кой диктува правилата при определяне на условията при сделката в сравнение с предходната година, когато имаше много капитал, насочван по-лесно към инвестиции.

Интересен аспект е, че гледайки напред, инвеститорите и фонд мениджърите все още имат апетит към риска, въпреки волатилните пазарни условия и по-трудното финансиране. Общо 39% от инвеститорите и 40% от фонд мениджърите очакват повишения на инвестициите, насочени към опортюнистични фондове през 2009 г.

Относно регионалната диверсификация, продължава увеличението на дела на инвестициите извън Европа и тези в глобален план, като цяло.

На Латинска Америка сега инвеститорите гледат наравно с Азия като най-атрактивната дестинация за нови инвестиции. Планират се и увеличени вложения, насочени към други развиващи се пазари като Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още