fallback

Облекченията за млади семейства с ипотека – полезни, макар и недостатъчни

Ползата от данъчното облекчение зависи от размера на заема и от сумата, на която се осигуряват съпрузите

08:40 | 08.01.09 г.

От 1 януари тази година влязоха в сила промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съгласно които млади семейства с ипотечни кредити ще могат да ползват данъчни облекчения. Съгласно промените сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 хил. лева по ипотечни кредити на семейства, които имат граждански брак и един от съпрузите е на възраст до 35 години. Важно условие е ипотекираното жилище да бъде единственото жилище за семейството.

Читатели на Investor.bg и кредитни консултанти като цяло определиха нововъведенията като положителни, макар и недостатъчни.

Близо половината (48%) от 1101 участници в анкета на сайта определиха отношението си към промените като позитивно, но не смятат, че тези данъчни облекчения са достатъчни. Други 13% също са положително настроени, като за тях промените са достатъчни.

Негативно е отношението на общо една трета от анкетираните, защото за 19% тези промени не са достатъчни, а за други 14% причината е, че не са необходими. Неутрално е отношението на 6%.

„Като цяло ходът е позитивен, макар и да не е достатъчен. Във Франция например за младите семейства има сериозна отстъпка в самата лихва по ипотеката“, коментира за Investor.bg Борис Димитров, управител на Кредит Навигатор.

„Реално това, което едно семейство може да спести на година, е около 800 – 1000 лв. от лихвите. Това, разбира се, е доста условно, тъй като зависи от това какъв заем е изтеглен и на каква сума се осигуряват съпрузите“, каза той.

Димитров даде за пример семейство с кредит от 50 хил. евро за 20 години, като приблизително внесените лихви за една година са 7 800 лв. Ако единият от съпрузите работи на трудов договор и получава брутна заплата от 1000 лв. на месец, или 12 хил. лв. за година, данъчните облекчения в случая ще възлязат на 780 лв. на година.

Положително е, че необходимите документи се осигуряват бързо и лесно, посочи още Димитров. За данъчното облекчение ще се прилагат копия от свидетелството за сключен граждански брак, справка за имотното състояние на кредитоискателите, копие на договор за ипотечен кредит, погасителен план и документи, удостоверяващи направените вноски.

„Предвид това, че в началото на кредит с анюитетни вноски се плащат повече лихви, отколкото главница, а такива са над 95% от изтеглените ипотечни кредити, смятам, че облекченията са полезни и видими“, посочи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Той даде пример с кредит от 100 хил. лева за 25 години при лихва 8,5% - в такъв случай през първата година размерът на платените лихви ще бъдат 8 450 лева, през втората 8 350 лева и т.н.

Доколко хората ще се възползват и ще отговорят на поставените условия е трудно да се прогнозира, но всеки, който може и има полза от тези облекчения, би трябвало да се възползва, особено при задаващите се по-трудни времена, смята Тошев.

По думите му винаги е добре да се помисли и за допълнителни мерки, които могат да облекчат клиенти, изпаднали в затруднение да обслужват кредитите си, като се погледне по-индивидуално на отделните казуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още