fallback

RICS: Цените на бизнес имотите на Острова може да се понижат наполовина

Най-засегнат ще бъде офис сегментът, където общият спад може да надхвърли 60%, сочи анализ на RICS

13:05 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общият спад в цените на бизнес имотите във Великобритания може да достигне 50% през следващите две години, сочи анализ на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Цените, които вече са се понижили с 25% от началото на кризата миналата година, може да спаднат „най-малко“ с 16% през 2009 г. и с още 10% през 2010 г.

Така общият спад ще надмине пониженията, регистрирани през 70-те и 90-те години на миналия век.

Повишаващият се дял на лошите кредити и на спредовете по кредитите ще ограничи краткосрочното възстановяване на финансовия сектор, което ще възпрепятства каквото и да било възстановяване на инвестиционния пазар през следващите две години, се казва в доклада.

„По-ниските лихвени нива, възстановяващият се глобален ръст и подобряващите се оценки (на имотите) в сравнение с други видове активи ще доведат до постепенно обръщане на спада през 2011 г.“, казват от института.

Най-голям спад се очаква на сегмента на офис площи, където цените се очаква да се понижат с още 30 до 35%, което ще доведе до общо понижение от над 60%.

Заетостта в банковия и застрахователния сектор е представлявала най-големият дял от създаването на нови работни места от 2000 г. насам, въпреки че тази тенденция е започнала да се забавя през последната година. Ускоряване на темповете на спада във финансовия сектор ще засегне търсенето на офис площи, което ще доведе до спад и на наемите.

Сегментът на търговските площи също ще бъде засегнат от общия спад поради значително забавяне на потреблението. Цените на търговските имоти може да се понижат с още 25-30%.

Цените на индустриалните имоти ще бъдат засегнати в по-малка степен. Те се очаква да се понижат с 15-20% през следващите три години, отчасти заради отслабването на британския паунд и бавното възстановяване на глобалната икономика до 2011 г.

Спадът на цените ще бъде подпомогнат и от понижените наемите и увеличения брой на продажбите на активи в затруднено положение, поради ограничени възможности за рефинансиране. От RICS очакват наемите на бизнес имотите да се понижат средно с 10% през 2009 г., с 4% през 2010 и с 3% през 2011 г.

Отново най-засегнатият сегмент ще бъде този на офис площите, където наемите ще се понижат с 16% през 2009 г., с 11% през 2010 г. и с 6% през 2011 г.

Потребителското доверие в страната е на най-ниското си ниво за последното десетилетие, което вече е довело до спад в потреблението, в резултат на което наемите на търговски площи също са били засегнати. Те се очаква да спаднат със 7% през 2009 г. и с 6% през 2010 г., преди да се стабилизират през 2011 г.

От RICS прогнозират, че спадът в наемите на индустриални площи ще бъде 6% през 2009 г., 5% през 2010 г., като те ще започнат да се повишават отново през 2011 г.

По думите на главния икономист на института Оливър Гилмартин пазарът на бизнес имоти е едва на половината път от ценовата корекция. Той очаква броят на сделките да се покачи, тъй като повече продавачи ще са склонни да продават на по-ниски нива.

„Като позитивен ефект, в резултат от бързата ценова корекция на пазара, доходността във Великобритания се повиши до едни от най-високите нива в развития свят, като има голяма разлика с цената на финансиране“, казва той. „За инвеститори, разполагащи със собствени средства, като пенсионните фондове, високата доходност предоставя добра дългосрочна стойност, особено за висококачествените имоти.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още