fallback

Резкият спад на пазара на имоти в Китай застрашава глобалната икономика

Строителството е най-големият двигател на китайската експанзия и дава работа на 77 млн. души

17:35 | 02.12.08 г.

Цените на жилищата в китайските градове Шанхай, Шънджън и Гуанджоу падат стремително и заради това има вероятност растежът на глобалната икономика почти да спре следващата година, пише Bloomberg.

Строителството на жилища, офиси и фабрики в Китай намалява най-малко с 16,6% през октомври, след като нарасна с 32,5% година по-рано, сочат данни на Macquarie Securities. Това оказва натиск върху икономиката, вече забавена от рецесиите в САЩ, Япония и Европа.

Строителството е най-големият двигател на китайската експанзия, като формира една четвърт от инвестициите във фиксирани активи и дава работа на 77 млн. души.

Миналата седмица централната банка на страната намали основния лихвен процент с най-много от 11 години насам, а правителството заяви, че са необходими „силни“ мерки, за да се овладее по-бързия от очакванията икономически спад. Без още намаления на лихвата и правителствените разходи Китай надали ще формира 60-те процента от глобалния ръст за следващата година, както прогнозираха от Merrill Lynch, което допълнително ще забави световната икономика.

„Сега Китай е в центъра на глобалното забавяне“, казва Джим Уолкър, главен икономист в Asianomics Ltd., консултантска компания от Хонконг. „Това означава, че ръстът на световната икономика вероятно ще бъде почти нулев следващата година“.

Според изчисления на Уолкър икономиката на Китай ще нарасне с между 0 и 4 на сто следващата година, като има 30% вероятност за свиване.

През 2005 г. Китай изпревари Великобритания и стана четвъртата по големина икономика в света, след като през предходните 30 години средният ръст на БВП беше 9,9%. Миналата година Китай формира 27% от глобалния ръст.

Преди седмица от Световната банка намалиха прогнозата си за ръста на БВП на Китай през следващата година на 7,5%, най-бавният от близо две десетилетия, при очакван по-рано растеж от 9,2%.

„В сектора на недвижимите имоти се наблюдава особено ясно изразено забавяне. Ръстът на инвестициите в имоти вече клони към нула“, казва Луис Куйс, старши икономист към Световната банка в Пекин.

Прогнозата на Merrill за ръст на световната икономика от 1,5% следващата година се базира на повишение от 8,6% за Китай. Прогнозата е от 21 ноември и дойде 12 дни, след като Китай обяви пакет от стимули на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара), предимно за проекти от публичната сфера.

Цените на имотите в Шанхай паднаха с 19,5% през третото тримесечие спрямо предходното, сочат данни на Savills. Ускорява се поевтиняването на апартаменти в Шънджън и Гуанджоу, два от най-бързо развиващите се градове в провинцията Гуандун, която произвежда 30% от износа на Китай.

Строителството ще се свие с 30% следващата година, след като нарасна с 9% през първите три тримесечия на 2008 г., прогнозират от Macquarie Securities.

„Ако секторът на имотите се свие с 30%, няма значение колко ще похарчи правителството за инфраструктура, икономиката пак ще бъде много слаба“, твърди Пол Кейви, икономист от Macquarie, който прогнозира ръст от 6,6% следващата година. „Имотите са епицентърът на икономическата слабост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още