fallback

Луксозните търговски улици по света удържат на кризата

Наемните нива на 94% от 236 търговски улици в близо 50 държави са отчели повишение или са останали стабилни

18:32 | 21.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Главните световни търговски улици се оказват стабилни в условията на глобална икономическа криза, сочи анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield. Според него наемните нива на 94% от 236-те търговски улици в близо 50 държави, включени в анализа, са отчели повишение или поне са останали стабилни през първите шест месеца на годината.

„С приближаването на края на 2008 г. очакваме, че търговските марки критично ще преоценят значителните суми, които плащат за наеми, но ще продължат да се възползват от стойността, която им носят ограничените позиции на главните улици, придържайки се към своите дългосрочни стратегии“, казва Джийн Шпигелман, изпълнителен директор на офиса на компанията в Ню Йорк.

Според него големите търговски обекти на най-известните улици по света помагат за увеличаване на познаваемостта на марката и са по-добро средство за нейното промотиране в сравнение с традиционната реклама.

По думите на Джон Стракан, глобален директор „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield, присъствието на най-престижните локации е от съществено значение за големите марки, които понякога държат магазина си там, независимо колко рентабилен е той. Това е така, защото това промотиране помага на компаниите да увеличават продажбите си чрез канали като интернет и други.

Големите търговски вериги продължават да разширяват мрежите си на нови международни пазари, като заемат дългосрочна позиция и гледат отвъд икономическия цикъл, казват от компанията.

В това отношение типичен пример са сравнително новите пазари като Турция, Русия, Бразилия, Аржентина, Индия и др. В Мумбай например наемите на площите в най-престижните локации са се увеличили със 182% през първата половина на годината до 2 986 долара за кв. м на година. Това е било, до голяма степен, провокирано от съществуващи наематели, които са искали да разширят магазините си, а наред с това на пазара са влезли и нови международни марки.

Според компанията някои пазари в Централна и Източна Европа ще продължават да се развиват стабилно, тъй като международни инвеститори ще продължават да се стремят да се възползват от потенциала на развиващите се пазари. Въпреки това се очаква те да са значително по-предпазливи, отколкото досега и затова наемателите ще станат по-чувствителни към разходите.

На фона на това, други пазари като Великобритания, Испания, Италия и Ирландия може да изпаднат в рецесия.

Проучване на компанията сочи, че 5-то авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица в света с наеми от 12 612 евро на кв. м за година, а столичният булевард „Витоша“ е класиран на 35-то място с наеми от 1200 евро на кв. м на година.

Наред с това, проучване на CB Richard Ellis (CBRE) показва, че модерните търговски обекти, и по-специално търговските центрове, са добра защитна инвестиция в условията на глобален икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още