fallback

Някои ранни индикатори за кризата в България?

Строителната активност, цените на имотите и данните за международната търговия са сред индикаторите, които трябва да се следят по време на криза, смятат икономисти

12:50 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Докато Унгария, Исландия, Пакистан и Украйна вече официално се намират „в криза“, редица други правителства направиха всичко възможно да покажат, че кризата няма да има голямо отражение върху техните икономики. Това пише в своя блог икономистът от Световната банка Симеон Дянков.

Пример за една такава страна е България, посочва той. В скорошен постинг в блога си Дянков прогнозира, че българската икономика ще отчете ръст от 2,5-3% през 2009 г., което е значително под сегашните официални прогнози.

Въпреки че има някои причини за оптимизъм, Дянков се фокусира върху четири основни индикатора, които според него показват посоката, в която се движи икономиката в условията на криза.

1. Строителната активност и дневната надница в сектора. Строителната активност е най-чувствителна и първа показва признаци на спад, когато една икономика се свива, пише той. Някои проекти може да бъдат замразени за известно време, без това да доведе до значителни загуби в тяхната стойност. Това се случи по време на финансовата криза през 1997 г. и може да се случи и сега, пише той. Признаците вече са тревожни. Дневната надница на строителните работници се е понижила с 30-40%, а няколко мащабни проекта са били спрени. За пример той дава проекта „Софийски Акрополис“ на литовската VP Group, който бе замразен, както и този за изграждането на мултифункционален център от испанската група Riofisa зад Централна гара в София.

2. Обявите за работа. Първият отговор на работодателите е да ограничат броя на новонаетите служители, докато чакат повече информация за това накъде върви икономиката. Той цитира информация от някои от сайтовете за обяви у нас, които са отчели до 20% спад в новите обяви през октомври, в сравнение с година по-рано.

3. Данни за международната търговия. Статистиката за износ и внос - особено по време на криза като тази, която започна от богатите страни - ще бъде добър барометър за това колко сериозно ще бъде засегнат производственият сектор. Износът на някои от суровините всъщност вече е бил засегнат. Подобно на своите конкуренти в други държави, производителят на мед Асарел Медет вече регистрира значителен спад в износа си, пише Дянков.

4. Цените на имотите. В някои държави като Казахстан и САЩ те станаха причина за кризата. В други страни те ще се понижат успоредно със спада в икономиката. С понижението на индустриалната активност, по-малко хора се преместват на нови работни места и локации, което води до спад в търсенето. Също така ще има по-малко пари за големи покупки, а банките не са толкова склонни да отпускат ипотечни кредити.

Според него тези индикатори са по-добър показател за проблемите в икономиката, отколкото фондовите пазари. Последните може да се влияят от големи чуждестранни капиталови постъпления и инвестиции, които в някои сектори може да не бъдат изтеглени за определен период. Ако сте почти завършили даден проект, много вероятно е да го завършите изцяло, казва в заключение Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още