fallback

Само 5% от българите имат нагласата да купуват имоти

Купувачите стават все по-взискателни и много по-добре познават пазара

17:16 | 17.11.08 г.

В момента само 5% от българското население има нагласа да купува имоти предвид несигурността на пазара и негативните перспективи пред него, сочи анкета на компанията за недвижими имоти Re/max.

Ниският процент на хората, готови да купят имот, им дава обаче надмощие да диктуват правилата на пазара. „Добре дошли на пазара на купувачите“ беше основният акцент в изготвените изследвания за пазара на недвижими имоти в България, представени на среща с журналисти днес.

На срещата бяха презентирани доклади за състоянието на пазара на имоти в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Варна към 15 ноември. Брокери на имоти от различните български градове единодушно констатираха тази нова за страната ни конюнктура, при която купувачът е в по-изгодна позиция да определя условията и изхода от сделките.

Купувачите са станали все по-взискателни и от средно шест огледа за една сделка през септември в момента на брокерите им се налага да осъществяват по над девет огледа, преди купувачът да избере имот, каза регионалният директор на Re/max България Илиян Николов. В условията на „пазар на купувача“ няма как да се постигне еластичност на цените, добави той

От офиса на компанията във Велико Търново също потвърждават тези наблюдения. Продавачите отричат да има спад на цените, но е имало единични сделки с отстъпка от около 40-45% от офертната цена. Купувачите на имот за лично ползване във Велико Търново са основно местни и англоговорящи, а тези, които сключват сделка единствено с инвестиционна цел, са гърци и израелци.

Цените, на които реално се сключват продажби като цяло в града, са с 10-15% под офертните цени. Един от най-предпочитаните квартали там е Колю Фичето, защото разполага с много добра инфраструктура и в него се намира единственият мол в града. Най-високи са цените в района на Царевец, защото там са съсредоточени най-качествените площи, строителните терени са много малко, а строителството в тази зона трябва да бъде съгласувано с Националния институт на паметници на културата, което допълнително оскъпява проектите.

Наблюденията за Варна са в синхрон с предишните предвид факта, че в морския град предлаганите цени не са отчели промяна. Разликата между офертни и цени на реализиране на сделка е между 10 и 15%.

Представителите на пловдивския офис пък споделят, че сделки се реализират само от хората, на които им е належащо да купуват, и също потвърждават, че купувачите са станали по-внимателни. Реалните цени в Пловдив са също 10-15% под офертните.

Като много „по-образовани“ пък биват определяни купувачите в Бургас. Според Манол Гроздев от офиса в града купувачите знаят все по-добре какво търсят и къде да го намерят и познават стратегиите на инвеститорите там, които прибягват до чести промени в цените с цел да подлъжат пазара. Диапазонът на отстъпки от офертаната цена е много голям - от 10 до 30%. Някои от продавачите дори са готови да продават под себестойност, за да могат се избавят от ликвидната криза.

Най-големият жилищен комплекс в Бургас е Меден Рудник, където се отчита най-голямо строителство – от порядъка на 100 хил. разгъната застроена площ. Крайните комплекси Славейков и Изгрев са с изключително добра инфраструктура. Цените там обаче са с широк диапазон, което се дължи най-вече на страха на собствениците на панелни жилища, които започват да предлагат все по-ниски цени, тъй като са наясно, че банките не кредитират покупка на панелни жилища.

В Стара Загора също се говори за разлика в реални и офертни цени, която е от порядъка на 10-12%. Интересното за града е, че няма диференцираност между цените за панелни и тухлени постройки.

В Русе пазарът на имоти след шестия месец на годината значително се забавя. Това се дължи на факта, че цените са достигнали нива, на които е невъзможно да се реализират сделки и местните жители все по-често предпочитат да купят жилище в близки населени места с редовен транспорт до града.

В столицата офертните цени в най-атрактивните и най-комуникативните квартали се запазват. Що се отнася за цените на търсене и реалните цени на сключване на сделки, отстъпките от офертните са 10% за Люлин и Младост. За Надежда, Свобода и Толстой разликата е от 4%. Най-голямо разминаване между офертни и цени на реализирани сделки е регистрирано в южните райони при жилищата с разрешение за ползване – от 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още