fallback

Дойде ли ред за колапс и на третия колос на ипотечната система на САЩ?

Федералната банкова система за жилищни кредити е отпуснала заеми за $900 млрд. и ако фалира, данъкоплатците ще понесат нов удар

13:58 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

След големия провал на Fannie Mae и Freddie Mac по-рано тази година и преминаването им в държавни ръце, сега под заплаха е поставена и т.нар. Федерална банкова система за жилищно кредитиране (Federal Home Loan Bank System – FHLB), се казва в анализ на BusinessWeek. И докато първите две компании винаги са били обект на противоречия и обсъждания, то малко хора са обръщали внимание на рисковете, на които е изложена третата.

FHLB оперира в същия „тъмен периметър“ между публичния и частния сектор, където действат и Fannie и Freddie. Тя е създадена през 1932 година от Конгреса за подпомагане на ипотечното кредитиране. Системата има за членове 12 банки, които отпускат заеми на финансови институции от всякакъв размер и към средата на годината е разполагала с кредитен портфейл от 900 млрд. долара, което е с цели 43 на сто повече отколкото през 2006 година.

Също както при Fannie и Freddie, FHLB може да отпуска евтини кредити заради очакванията, че федералното правителство няма да я остави да фалира. Като частни партньори на институцията, 12-те банки постигат печалби и плащат дивиденти на собствениците, които всъщност са други над 8 000 финансови институции.

Именно тук е проблемът, смятат от BusinessWeek – системата има слаби ограничители срещу прекомерно кредитиране. Тя държи на становището, че мисията й е да отпуска заеми, но по закон не носи отговорност за контрола на това, за какво се използват нейните кредити. Това е задача на регулаторните органи на финансовия сектор. В допълнение на това, ако банка, която е част от системата банкрутира, FHLB е първа на масата на кредиторите, така че няма причина тя да отпуска заеми внимателно.

Тук се проявява и потенциалният конфликт на интереси – банките от системата могат да отпускат заеми към своите акционери – които също са финансови институции. Резултатът от това е, че щедрото финансиране от FHLB може да позволи на някои банки да постъпват хазартно и да спекулират с положението си, когато са изправени пред фалит. В този случай закъсалите банки могат да изпаднат в още по-големи беди.

От списанието все пак посочват, че банките за жилищно кредитиране не действат безразборно и при липсата на надзор. След реорганизацията на финансовите регулации в САЩ от 29 юли тези банки минаха под контрола на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), която осъществява и надзора върху Fannie и Freddie. До момента сигналите са, че по този начин нещата вървят добре.

Повод за притеснение обаче даде фалитът на IndyMac Bancorp. От края на 2004 година до първите месеци на 2008 година банката е предприела увеличение на кредитите си от Federal Home Loan Bank of San Francisco (част от FHLB) с 500%. Към момента на банкрута, заемите за около 10 млрд. долара са били около една трета от всички пасиви на IndyMac. Като следствие от фалита, разходите за Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) се очаква да надхвърлят 9 млрд. долара – най-голямата сума в американската история.

Ейми Стюард, говорител на банковата институция за жилищно кредитиране на Сан Франциско е отказала коментар на това, защо е оказала помощ за поддържането на IndyMac на повърхността, но в общи линии е заявила, че институцията не желае да затруднява клиентите си. „Не е наша работа да предизвикваме ликвидни проблеми за институция, член на FHLB“, е казала тя пред BusinessWeek.

Фалитът на IndyMac дойде скоро след колапса на най-големия ипотечен кредитор в САЩ - Countrywide Financial, който е заемал дори още повече средства от FHLB. В моментите, когато Countrywide е вървяла по спиралата на проблемите и компанията е изпитвала най-големи затруднения, нейният изпълнителен директор е договорил кредити за 51 млрд. долара от FHLB – Атланта. Дори се е стигнало до обвинение, отправено от сенатор Чарлс Шумер, че Coutrywide е използвала FHLB като „личен банкомат“.

Проблемът за данъкоплатците се състои в това, че ако дадена банка, заела пари от FHLB, фалира, ипотечният заем бива покрит изцяло, дори активите на банката да не са достатъчни за това. Така се увеличават разходите за FDIC, които трябва да защитават вложителите в банките чрез средства от застрахователния фонд, а ако е необходимо – и от Федералния резерв.

Заради опасенията, че FDIC e изправена до стената, ръководителят на институцията Шийла Беър e предприела действия за защитата си. Тя предлага да се увеличат премиите по застраховане на депозитите за банките, делът на чиито задължения към FHLB надхвърля 50 на сто от общия им дълг.

На теория би трябвало FHLB да не представлява опасност за финансовата система, се казва още в анализа. Но с оглед на факта, че глобалната криза започна от лоши ипотечни заеми, тази система е от огромно значение, особено след провала на двата ипотечни колоса Fannie и Freddie. В тази насока САЩ трябва да предприемат мерки относно управлението на FHLB и да избегнат пълния колапс на финансовия сектор, посочва списанието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още