fallback

Инвестиция в имоти срещу покупка на акции?

Или какви са нагласитe на интернет потребителите във форумите на световните сайтове

12:03 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

С продължаващата волатилност на фондовите пазари по света се засилиха и дебатите за това дали сега е подходящ момент за покупката на акции, защото са евтини, или е по-добре да пазим парите си в имоти, пише Propertywire.

Това е дългогодишен спор, който се засилва в моменти като този. Затова не е учудващо, че привлича толкова много интерес в различните интернет форуми на бизнес сайтовете по света. Както в много случаи, и тук въпросът има две страни – вие или вярвате, че имотите ще покажат по-силно дългосрочно представяне, или пък сте на мнението, че акциите в крайна сметка ще донесат по-добра възвръщаемост.

Както потребителите на форума в сайта totallyproperty.com отбелязват, зависи обаче какво имате предвид под „дългосрочно”.

Лесно може да се каже, че през последните години имотите изпревариха повечето от акциите на англосаксонските пазари. Изданието цитира потребител, който преди работел в лондонското Сити и който отбелязва: „Ако планирате да изкарате пари за период от три до пет години, то тогава фондовият пазар може би е прекалено волатилен, за да постигнете тази сигурност. От друга страна, ако измервате възвръщаемостта за период от 25 години, то акциите често изпреварват имотите и много други видове активи.”

И така сега добър момент ли е за инвестиции в акции? „Аз лично не съм много склонен да инвестирам голяма сума пари на световните фондови пазари в момента”, пише той. „Знам, че цените изглеждат ниски, но не бих искал да видя как се понижават дори още повече, след като инвестирам парите си.”

Общото мнение е, че имотите винаги ще бъдат далеч по-малко волатилни от акциите и следователно бумът и сривът при тях би трябвало да не са толкова големи. Както Марк Твен е казал: „Купувайте земя. Вече не я произвеждат”.

Много от интернет потребителите в страните с по-висок стандарт на живот и засегнати в по-голяма степен от кризата, обсъждат идеята за покупка на имот и дори за постоянно местоживеене в по-евтина държава. Британци и ирландци имат такава практика от години.

Ако търсите нещо наистина евтино, то тогава може би държава като Унгария изглежда добър избор, пише изданието. Имотите са евтини, а Будапеща изглежда подходящ град за живот. Друг пост във форума за имоти на страницата на Channel4 е от инвеститор, който е заделил 46 хил. паунда за инвестиция в имоти. Той е изчислил, че може да получи ипотека за покупка на имот във Великобритания и да работи, за да я изплаща, или пък може да живее в Будапеща почти без никаква ипотека. Той обаче признава, че там има „някои икономически проблеми” и заплатата му ще бъде по-ниска от тази във Великобритания.

Участници във форума с унгарски произход, живеещи във Великобритания, обаче опонират, че всичко в Унгария е по-скъпо, включително и продукти от основна необходимост като храна, гориво и дрехи и затова те зареждат колата си с „евтини английски стоки” всеки път, когато се връщат в Унгария.

Наред с това курсът на форинта е слаб, търговците са „корумпирани”, а работата не е добре платена и не е толкова сигурна, както може да изглежда на пръв поглед. А какво да кажем за данъците и здравните осигуровки? Това е типичен въпрос, който се задава във форумите, на който никой брокер не би могъл да отговори, но все пак е много важен за инвестиционното решение, пише изданието.

Един от най-важните въпроси, който новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще трябва да реши, е политиката на САЩ спрямо промяната в климата. Защото отдавна е факт, че Буш не направи много в това отношение. Какво общо има това с имотите?

Според интересен пост във форума на сайта landlordzone.co.uk глобалното затопляне може да има сериозен ефект върху решенията на инвеститорите в имоти. Ски и морски курорти по света, както и населените места с ниска надморска височина може да бъдат сериозно засегнати от екстремни атмосферни условия. Въпреки че не всички приемат темата насериозно, специално за ски курортите това е сериозен въпрос. Много зимни курорти в Алпите не се рекламират като целогодишни туристически места, но някои курорти в Лапландия например използват лозунги като „Снегът е гарантиран”.

В момента изглежда няма много ентусиазъм за инвестиция в ски курорти, пише изданието. Дори тези, които са купили имоти на места като Банско, отчаяно се опитват да ги продадат, макар и на загуба.

Във форумите в САЩ пък изглежда вече няма толкова ентусиазъм около победата на Обама. Намаляването на лихвените нива поражда доста по-голям интерес. Според участниците във форума на biggerpockets.com намалението няма голям ефект върху нивата на ипотеките. Напротив – ипотеките дори поскъпват.

Това се дължи на факта, че американските ипотеки са базирани на 10-годишните държавни ценни книжа. Понижаването на краткосрочните лихви повишава инфлацията, което води до ръст на 10-годишните ДЦК. Изглежда, че в САЩ ако сте инвеститор в имоти, просто нямате шанс да сте на печалба в момента, пише изданието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 06.11.08 г.
fallback
Още от Анализи виж още