fallback

Почти 50% от американците смятат, че жилищата им не са поевтинели

Разликата между възприятията на собствениците и реалната цена на техните жилища обаче е започанала да намалява

16:57 | 29.10.08 г.

Почти половината от американците смятат, че техните жилища са запазили или увеличили стойността си през изминалата година, сочи проучване на сайта за имоти Zillow.com.

Проучването е проведено между 7 и 9 октомври и в него са участвали 1 388 души. 51% от анкетираните казват, че техните жилища са загубили част от стойността си, а 49% са на мнение, че цената на жилището им се е покачила или не се е променила.

В предишно проучване, проведено в периода 30 юни - 2 юли, 38% заявяват, че техните жилища са се обезценили, а 62% са казали, че цената на жилищата им или се е повишила, или се е запазила. Според сайта обаче три четвърти от жилищата са се обезценили през изминалата година.

Медианната цена на съществуващите жилища се е понижила до 191 600 долара през август спрямо рекордното ниво от 230 200 долара през юли 2006 г., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR).

Несъответствието между възприятията на собствениците за стойността на техните жилища и реалните пазарни условия прави много трудно за брокерите определянето на продажните цени, казва Дан Хъмфрис от Zillow, цитиран от Bloomberg.

Индексът на Zillow, който измерва доколко възприятията се различават от действителността, се е свил до 16 пункта през третото тримесечие от 32 пункта през второто. Нулева индексна стойност показва, че възприятията на собствениците съответстват на реалните стойности.

Собствениците са изказали и по-малко оптимистична нагласа по отношение на бъдещето. Около 21% от запитаните вярват, че цената на техните жилища ще се покачи в следващите шест месеца в сравнение с 32%, които прогнозираха покачване на цената при предходното проучване.

„Лошите новини за икономиката като цяло достигат до хората и със сигурност ги карат да възприемат все по-точно стойността на имотите“, посочва Хъмфрис.

Според проучването около 57% смятат, че цените на имотите на техния местен пазар ще се понижат.

„В човешката природа е хората да си въобразяват, че това, което те имат, е по-хубаво от това на съседите, но за съжаление, това невинаги е така“, казва Елизабет Блейкслий, брокер от Coldwell Banker Residential Brokerage.

Подобно проучване на сайта Zoopla.co.uk във Великобритания установява, че една трета от британците смятат, че жилищата им не са засегнати от кризата.

Участниците в проучването на Zillow, които възнамеряват да гласуват на президентските избори за представителя на Републиканската партия Джон Маккейн са по-оптимистично настроени по отношение на стойността на техните жилища, отколкото поддръжниците на демократа Барак Обама.

Около 50% от симпатизантите на Маккейн казват, че цената на имота им се е понижила през миналата година в сравнение с 56% от гласоподавателите за Обама, казват от Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още