fallback

По-ниските цени на жилищата в САЩ започнаха да привличат купувачи

В много райони на Щатите пренасищането от жилища, обявени за продажба, се свива

11:24 | 28.10.08 г.

По-ниските цени на жилищата привличат отново някои купувачи на жилищния пазар в САЩ, но процесите по отнемания на имоти и отслабващата икономика вероятно ще продължат да оказват низходящ натиск върху цените за поне още една година, смятат икономисти. 

Тримесечно проучване на Wall Street Journal, което изследва данни за жилищния пазар в 28 метрополиса в Щатите, показва, че в повечето от тях пренасищането от непродадени жилища, обявени за продажба, се свива. В много от случаите покупките са осъществени от инвеститори, които купуват всеки имот, който се очаква да се окаже печеливш при бъдещо отдаване под наем. Райони с най-голям спад в жилищата, обявени за продажба, са Сакраменто и Ориндж Каунти в Калифорния и предградията на столицата Вашингтон в щата Вирджиния.

Последни данни обаче рисуват по-противоречива картина. В понеделник от министерството на търговията на Щатите са съобщили, че продажбите на нови жилища са се свили с 33% за септември 2008 г. спрямо септември 2007 г.

Миналата седмица от Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR) са казали, че продажбите на жилища, които преди са били обитавани, са се покачили с 1,4% спрямо ниските нива от началото на годината, което е първият подобен ръст от ноември 2005 г. насам. Основно са се продавали жилища, които са в процес на отнемане заради просрочени ипотеки.

Анализаторите на пазара предупреждават, че много от жилищата, които понастоящем не са обявени за продажба, може в следващите 1-2 години да се появят на пазара. Ръстът в предлагането ще включва имотите, които са в процес на отнемане и тези, които временно ще бъдат изтеглени от пазара в изчакване на по-силно търсене.

Междувременно кредитирането остава ограничено, потребителското доверие е обезсърчено, а съкращаването на работни позиции принуждава някои от потенциалните купувачи да се оттеглят от пазара, а други тласка към неизпълнение по ипотечни заеми.

Въпреки мрачните условия, някои смятат, че моментът е подходящ за изгодни сделки. Ключът според тях е в разбирането на местното търсене на жилища под наем.

Миналия месец семейство Кюмар от Ашбърн, Вирджиния, купува къща за 154 хил. долара в едно от предградията на Вашингтон. Същият имот е бил продаден през юни 2005 г. за 375 хил. долара, а миналата година е преминал в процес по отнемане. Семейство Кюмар решава да даде къщата под наем за 1500 долара на месец, а разходите им за поддръжка и данъци за имота възлизат на 491 долара на месец.

В момента цените достигат дъното си, смятат Кюмар, но дори и да не са на най-ниското си ниво „възможността от загуби от имот, който струва 150 хил. долара, е много малка“.

Закупуването на отнети имоти, които са значително обезценени и последващото им отдаване под наем, е често срещано явление на пазара, но експерти предупреждават, че тези покупки невинаги са изгодни и трябва да са предшествани от добре информиран подбор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още