fallback

Строителите на бизнес имоти в САЩ - жертва на кризата на капиталовия пазар

Съкращава се планираното финансиране на строителни проекти, а продажбите реално са парализирани

12:16 | 24.09.08 г.

Напрежението при строителите на бизнес имоти в САЩ започва да се усилва на фона на кризата на капиталовите пазари от последните две седмици, пише Wall Street Journal.

Компании, които оперират в този сегмент от пазара, като Centro Properties, Group Macklowe Properties, Broadway Real Estate Partners и други сега са изправени пред още по-големи изпитания заради фалита на Lehman Brothers, колапса на American International Group и изкупуването на Merrill Lynch & Co от Bank of America.

Заради тези и други кризи на пазара планираните финансирания на строителни проекти се съкращават в очакване на по-голямо икономическо забавяне. Пазарът на продажби, дълго време считан за последната надежда на компаниите в затруднение, реално е парализиран.

Дори и кредитори, които са били готови да отпускат заеми за недвижими имоти преди внезапните изменения на пазара, започват да се отдръпват.

При тези условия човек не се опитва да влага средства в някакъв вид дейност, казва Лиза Пендергаст, управляващ директор на RBS Greenwich Capital. „Повечето банки и посредници са в режим на запазване на капитала.“

Досега пазарът на бизнес имоти отчиташе по-добри резултати от жилищния. Много офис сгради, търговски центрове, логистични площи и други имоти, които носят доход, генерират достатъчно парични средства, с които предприемачите успяват да платят дълговете си и процентът на незипълнение при тях остава нисък.

Въпреки това, стойността на имотите се е понижила, което е особено обезпокояващо за инвеститорите, които са купували в пика на пазара със краткосрочни заемни средства. Финансовите институции, които са отпуснали ипотечни заеми, гарантирани с бизнес имоти, са понесли загуби от десетки милиарда долара и ги очакват още.

В дългосрочен план ликвидността може да бъде възстановена от предложения от правителството план за спасяване на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара, който включва частично изкупуване на дългове, обвързани с бизнес имоти. Много от институциите обаче може да не приемат цената, която правителството предлага, ако тя налага драстични отстъпки. Тази помощ обаче ще е със забавено действие за собствениците, които носят голямо кредитно бреме.

Освен това, ефектът от спасителния план ще е до известна степен компенсиран от преобразуването на Goldman Sachs и Morgan Stanley от инвестиционни в търговски банки.

"Нашата дейност е капиталоемка и изисква значително количество дългове", казва Джеф Блау, президент на строителната фирма Related Cos.

В краткосрочен план пазарът на бизнес имоти е бил сериозно дестабилизиран от фалита на Lehman Brothers. Компанията е дължала повече от 32 млрд. долара в дългови и капиталови активи – от строителни терени в Калифорния до жилищни сгради в Бостън – които сега ще бъдат ликвидирани, упражнявайки натиск в посока надолу върху цените.

Финансовата криза от последите две седмици също влошава икономическите изгледи пред офис сградите в Ню Йорк и други финансови центрове.

Според най-песимистичния сценарий в района на Ню Йорк делът на незаетите площи ще достигне 19% до 2011 г., а цените ще се понижат с над 13% през 2009 г., сочат прогнози на Property & Portfolio Research Inc.

Ярък пример за неблагоприятната ситуация на пазара е строителната компания Macklowe Properties, която успява да реализира само един етаж от офис сградата си в Манхатън. Междувременно нейните кредитори са стартирали процедура по отнемане на друг проект на компанията.

Друг потърпевш от кризата е компанията General Growth Properties Inc, която трябва да рефинансира и да съкрати дълга си от 27 млрд. долара, 19 млрд. от които са дължими до края на 2011 г. От базираната в Чикаго компания казват, че се опитват по-усилено да наберат капитал чрез сливане и увеличаване на целевите продажби.

Фондът за управление на недвижими имоти Broadway Partners пък трябва да изплати заема от 750 млн. долара до януари. Продажбите на някои от обектите му обаче може да бъдат осуетени от усилването на турбуленция на пазара.

„Сега е абсолютно неподходящ момент да си продавач," казва Гари Моузър от брокерската компания George Smith Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още