fallback

Заплаха от принудителни продажби над книжата на водещите испански фирми

Много акционери в големи компании може да се окажат принудени да продават своите дялове за да повишат ликвидността си при сегашните затруднени финансови условия

15:49 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на водещи испански компании като Repsol и FCC изглеждат евтини, но крият съществен риск, свързан с факта, че някои от техните най-големи акционери са под натиск да продават, пише Ройтерс.

Испанската корпоративна арена се характеризираше с взаимни акционерни участия през изминалите няколко години, тъй като много строителни компании натрупаха значителни дялове в други компании, главно в енергийния сектор, като средство за диверсификация, след като забелязаха, че бумът на жилищния пазар губи силата си.

Много непублични спестовни банки, които притежават големи индустриални холдинги, в много случаи също са под натиск от ниска ликвидност и може да бъдат принудени да продадат своите дялове.

В резултат те хвърлят сянка върху пазарната стойност на компаниите, в които са инвестирали, и пречат на доброто представяне на тези акции, докато тази заплаха отмине, пише изданието.

„Мисля, че това ще е съществена заплаха на испанския пазар, защото има много потенциални продавачи под натиск“, казва Бруно Бери, управител на фонда Aviva Investors European Equity, който наскоро намали наполовина дела си в Repsol.

Строителната компания Sacyr Vallehermoso, която притежава 20% от Repsol, наскоро каза, че може да продаде дела си заради проблемите, които изпитва с пониженията на пазара на имоти и обслужването на дълга на стойност почти пет пъти по-голяма от пазарната й капитализация.

Книжата на Repsol загубиха 23% от стойността си от началото на годината.

Докато компаниите с големи дългове търсят в своето портфолио подходящи активи за продажба, сините чипове често се оказват най-атрактивни за потенциалните купувачи, пише изданието.

Най-добрите активи „Всички компании с големи дългове и в затруднено положение се опитват да си повишат ликвидността, продавайки каквото могат от своите активи. А най-лесно се продават най-добрите“, казва Хосе Лисан, фонд мениджър в Nordkapp Inversiones.

Компанията за имоти Colonial, която също се опитва да се справи с големия си дълг и падащия пазар на имоти, наскоро каза, че ще продаде дела си от 15% в строителната компания FCC, заедно с други активи.

Подобни планове на акционерите й, заедно с голямата експозиция към падащия испански пазар на имоти, доведе до понижение от 40% в цената на книжата на FCC тази година.

От друга страна ограниченото кредитиране и пониженията на пазара правят намирането на купувачи много трудно.

„Това е най-лошият момент за продажба“, казва Лисан. Sacyr би загубила около 2 млрд. евро от дела си в Repsol, ако го продаде на сегашната пазарна цена.

Най-голямата група корпоративни акционери в Испания са непубличните спестовни банки.

Тези политически обвързани институции, създадени за да подпомогнат регионалното икономическо развитие в страната, страдат от големите ипотечни кредити, които са отпуснали, предвид спада на пазара на имоти.

Новите разпоредби на Европейската централна банка (ЕЦБ), които налагат ограничения на финансирането на банките, са затруднили достъпа до финансиране от страна на ЕЦБ за спестовните банки, което ги принуждава да продават дялове на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още