fallback

Очаква се стабилизиране на ипотечния ръст у нас до 20-25% годишно

От Industry Watch не очакват сътресения в цените на масовите жилища за разлика от понижения интерес към ваканционните селища

12:37 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

През следващите няколко години се очаква стабилизиране на ръста на ипотечните кредити у нас до нива около 20-25%. Това се прогнозира в доклад на Industry Watch за жилищния пазар за третото тримесечие на 2008 г.

По данни на БНБ към края на юли тази година жилищните кредити бележат увеличение от 50% на годишна база до 7 млрд. лв. В същото време икономистите смятат, че проникването на ипотечния кредит в българската икономика е все още ниско - 12% при 39% в еврозоната.

В доклада се отбелязва, че разликите между цените на жилищата в България и повечето европейски страни, които напоследък отчитат спад на жилищните цени, постепенно се свиват. „Въпреки това обаче цените на жилищата в страната остават относително ниски в номинално изражение. Така например апартамент в София струва двойно по-малко от жилище във Вилнюс – столицата на Литва“.

По предварителни (неревизирани) данни притокът на преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти се забавя. Дори и при по-негативен сценарий и значителен спад в инвестиционния поток към страната, сегментът на масовите жилища едва ли ще бъде силно засегнат, казват още от Industry Watch.

На фона на по-слабия интерес от страна на чужди купувачи значението на българските емигранти като инвеститори в жилищна собственост нараства. През последните 12 месеца паричните преводи на емигрантите към техни роднини в страната достигат 2,7 млрд. евро – повече от чуждите инвестиции в недвижими имоти за същия период. Ето защо евентуална промяна в предпочитанията на емигрантите би се отразила по-сериозно върху външното търсене на жилища и е възможно в определен момент да окаже натиск върху цените на жилищните имоти.

Забавянето на ипотечното кредитиране и по-ниското търсене от чужденци се отразяват много по-осезаемо върху планираното строителство във ваканционните селища. Разгънатата застроена площ (РЗП) на разрешенията за ново жилищно строителство се свива с над 55% в Бургаска област, а във Варна растежът е относително нисък спрямо останалите големи области – 12% годишно. Тенденцията в София е противоположна - ръстът на разрешенията се ускорява до 82%, а в област Пловдив темпът на растеж остава висок – 43%.

С навлизането на пазара в една по-зряла фаза ръстът на жилищните цени постепенно ще се стабилизира. „Не очакваме сътресения в сегмента на масовите жилища, които са най-значимият актив в богатството на българските домакинства“, коментират анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още