fallback

Американската жилищна сага – от космонавтика до пощенска дейност

Икономисти поставят под съмнение дали правителствената програма на САЩ за контрол над Fannie Mae и Freddie Mac ще доведе до решение на проблемите на жилищния пазар

14:38 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като в продължение на години американският жилищен пазар се е управлявал от „космонавти“, сега той е в ръцете на „пощенски служители“, изразяват метафорично мнението си някои специалисти на Wall Street, които се съмняват дали плановете на финансовото министерство да поеме контрол над ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac ще помогнат за раздвижване на икономиката, пише Ройтерс.

Според програмата за държавна помощ на двете компании правителството ще ги използва като източник на ликвидност, за да подкрепи жилищния пазар чрез изкупуване на ипотеки, но някои анализатори поставят под въпрос евентуалния успех на това начинание.

„Както моите партньори казват, сега двете агенциите се управляват от пощенски служители“, казва Андрю Бренър, старши вицепрезидент на MF Global.

В момента американският жилищен пазар преживява най-голямата си корекция от времето на Голямата депресия през 30-те години. По думите на министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън спадът на пазара представлява най-големият риск за икономиката на страната и стои „в основата на сътресенията“ във финансовата система, които продължават вече повече от година.

Космонавтика

В разгара на кризата специалисти твърдяха, че проблемите се дължат на финансови иновации, които са изпреварили времето си.

През годините на бума на пазара „ракетните инженери“ на финансовите пазари продаваха ипотеки на инвеститори, пакетирани в най-различна форма като ценни книжа и деривативи.

Анализаторите гледаха на този процес положително като „разпределяне на риска“, но впоследствие той започна да се определя като форма на финансова зараза, пише изданието.

За някои именно т.нар. ракетни инженери, въпреки своите аналитични способности, са отговорни за сегашния хаос на жилищния пазар.

По думите на Томас Лолър, икономист и основател на Lawler Economic & Housing Consulting, много от тези, които е трябвало да структурират ипотеките, са правили подробни изчисления, но не са разбирали ипотечния и жилищния пазар.

В известен смисъл ипотечните кредитори са били жертви, попаднали във водовъртежа на жилищния пазар, създаден от надуващия се балон.

Сега, когато правителството е поело контрола върху двата най-големи източника на държавно финансиране, все още не е ясно как те ще бъдат управлявани според новия режим. Fannie Mae и Freddie Mac са публични компании, но изпълняват правителствена мисия да подкрепят жилищния пазар.

Според анализатори съществува конфликт между програмата на правителството за контрол над двата кредитора и мисията, която им е възложена за следващите 15 години – да подкрепят ипотечната индустрия достатъчно за възстановяване на жилищния пазар.

„Не мисля, че е лесно да се предположи как те ще бъдат управлявани“, смята Лолър.

Пощенска дейност

Наред с това някои икономисти се съмняват, че добрите намерения на правителството могат да решат жилищния проблем, който се състои в понижаващи се цени и увеличаващ се инвентар от непродадени жилища.

Цените на жилищата са се понижили почти с 20% от своя пик през 2006 г. В резултат на спада много от собствениците с ипотеки сега имат по-голям дълг, отколкото струват жилищата им, а банките са затегнали условията за кредитиране, докато финансовата индустрия „смила огромното количество жилищни заеми, които е погълнала“.

Дори и след намесата на финансовото министерство и агенциите, които разчистват ценните книжа, обезпечени с ипотеки, ще отнеме много време, преди всичко да си дойде на мястото.

„Fannie Mae и Freddie Mac сега купуват жилища, купуват ценни книжа, обезпечени с ипотеки“, казва Майкъл Чий, вицепрезидент на AIG SunAmerica Asset Management. „Въпреки че банката може да трансформира банковия заем в секюритизиран актив, за който може да има купувач ... банките не са склонни да създадат заема, защото те имат прекалено много от тази стока в момента“, добавя той.

Въпреки това правителствената намеса може да не е лошо нещо и консервативният подход на „пощенските служители“ да се окаже по-надежден от космонавтиката.

В крайна сметка именно икономисти, които бяха Нобелови лауреати, създадоха хедж фонда Long-Term Capital Management, чийто фалит преди 10 години причини мащабна финансова криза. От друга страна пощата доставя писмата безпроблемно всеки ден, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още