fallback

Българският купувач движи пазара на жилищни комплекси от затворен тип

Над половината покупки на дом в затворен комплекс са стимулирани от препоръка на приятел или роднина

16:32 | 26.08.08 г.

Пазарът на жилищни комплекси от затворен тип е регистрирал промяна в структурата на търсенето, като в момента основни купувачи са българите. Това установява неформално проучване на българската строително-инвестиционна компания Winslow Developments, представено на среща с медиите днес.

Българите стават все по-големи ценителите на живота в затворените комплекси, като от компанията посочват, че при продажбите на техните проекти 80% от купувачите са българи.

Друга особеност е, че голяма част от купувачите са приятели, които купуват съседни апартаменти. От компанията добавиха, че 60% от покупките на жилище в затворен комплекс са били стимулирани не от традиционната реклама, а от препоръки на приятели и роднини.

Пазарът на затворени комплекси в България, въпреки младостта си, регистрира и други нови тенденции, продиктувани от критериите, по които купувачът избира своя дом.

Една от тях, която е валидна и за по-широкия пазар на недвижими имоти, е, че се търси качествено строителство. Това включва не само разположението и материалите, от които се изгражда жилището, а и от стабилността на инвеститора – доколко са реализираните проекти му и какъв е имиджът му на пазара.

При търсенето на пазара на жилищните комплекси от затворен тип цената бива изпреварена от фактори като сигурност, спокойствие, околна среда, допълнителни удобства, управление на собствеността, архитектурни концепции и социален статус на съседите.

Що се отнася до проектирането и изграждането на комплекси от затворен тип, нова тенденция е по-ниското застрояване и по-голямото отстояние между отделните структури в комплекса. Тази тенденция е успяла да измести доскорошния стремеж на инвеститорите да достигнат границата на допустимите норми за максимална разгъната застроена площ.

Фокус при проектирането е и балансираното съотношение между жилищните и публичните зони. Набляга се и на изграждане на недостъпни за автомобили паркови зони. Като следващ нов момент се посочва оптимизирането на разпределението на структурите в комплекса в съответствие с различни природни фактори – като слънчева светлина и околна растителност, сочи проучването.

Освен това, инвеститорите и строителите обръщат все повече внимание не само на инфраструктурата в обекта, но и на тази около него. От компанията съобщиха, че ще инвестират в 2 млн. евро в инфраструктурата на кв. „Манастриски ливади“, където се намира техният проект Winslow Gardens.

Инвеститорите все повече започват да обръщат внимание на пасивното строителство в очакване на повишен интерес от страна на купувачите към такъв вид жилища. Пасивната къща не се нуждае от отопление, защото при нейното изграждане се използва геотермална енергия, солидна изолации, специфично ориентиране на сградите и други техники.

Услугата property management (управление на собствеността) все още не е добре развита на българския пазар, посочиха от компанията. Управлението на собственост приема различни форми в зависимост от спецификата на пазара – може да се отнася до охрана, плащане на комунални услуги, управление на зелени площи и други. Значението на услугата се определя от разбирането, че когато един имот се поддържа, неговата капиталова стойност расте, каза Мариян Беляков, директор на отдел управление на отдел „Управление на собствеността“ в Winslow Developments. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още