fallback

Как и на кого ще помага планът за спасяване на щатския жилищен пазар?

Около 400 хил. кредитополучатели със заеми на обща стойност 68 млрд. долара ще могат да се възползват от програмата на FHA

18:28 | 28.07.08 г.

В събота Сенатът на САЩ прие законопроект за спасяване на жилищния пазар, който има за цел да помогне на собствениците на жилища, изпаднали в затруднение, да избегнат просрочване на ипотеките и отнемане на имотите, и да подкрепи ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, също изпаднали в затруднение.

Очаква се до дни президентът Джордж Буш да подпише закона.

С влизането му в сила от 1 октомври една от мерките в него ще даде възможност на хиляди кредитополучатели, за които съществува риск да просрочат ипотеките си, да рефинансират вече твърде скъпите стари ипотеки в нови евтини заеми с фиксирана лихва, застраховани от Федералната жилищна администрация (FHA). FHA ще има право до застрахова кредити на обща стойност до 300 млрд. долара.

От Бюджетното бюро на Конгреса са изчислили, че от програмата ще могат да се възползват около 400 хил. кредитополучатели със заеми на обща стойност 68 млрд. долара, въпреки че законопроектът позволява в програмата да участват до 2 млн. кредитополучатели, пише CNNMoney.com.

Кой може да кандидатства?

За да отговарят на условията, кредитополучателите трябва да живеят в жилищата си и да имат заеми, които са отпуснати между януари 2005 г. и юни 2007 г. Освен това те трябва да дават най-малко 31% от брутния си месечен доход за покриване на ипотеката.

Независимо дали спазват сроковете по ипотеката или вече просрочват плащанията, кандидатите трябва да докажат, че няма да бъдат в състояние да продължат да изплащат съществуващата си ипотека, както и че не бавят плащанията нарочно, за да получат по-изгодни условия.

Преди да им бъдат отпуснати ипотеки, гарантирани от FHA, кандидатите трябва да изплатят всякакви други задължения във връзка с имота. Освен това има ограничения за най-малко пет години относно тегленето на други кредити, при които като обезпечение се ползва стойността на имота, както и относно размера им. За да получат такъв, ще е необходимо одобрението на FHA.

Как работи процесът по рефинансиране?

Програмата е доброволна, така че преди всичко ще е нужно съгласието на кредиторите да се предоговори заемът. Законопроектът предвижда кредиторите да направят съществени отстъпки, като намалят стойността на кредита до 90% от текущата стойност на имота. Така в райони, където цените са паднали значително, това би донесло значителна загуба за кредитора. Във всеки случай кредиторите ще трябва да бъдат сигурни, че по този начин биха загубили по-малко пари, отколкото ако решат да преминат към скъпия процес по отнемане на имота.

Впоследствие за всеки имот се прави нова оценка, на базата на която се преценява доколко трябва да се намали първоначалната ипотека, за да отрази 90% от стойността на жилището. Ако кредиторът се съгласи на намалението, нов кредитор купува стария заем и преработената ипотека.

В зависимост от размера на кредита и мястото, на което живеят, кредитополучателите ще спестят различни суми, но за повечето от тях значителни. В райони с големи ценови понижения като Сакраменто, Калифорния, където цените паднаха с 30% през изминалата година, някои заеми могат да бъдат намалени с над 40%, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още