fallback

Случаят Martinsa може да вещае поредица фалити на испанския пазар на имоти

Проблеми като тези на Martinsa са неизбежни, дори полезни предвид голямата зависимост на испанската икономика от сектора на имотите, смятат експерти

09:20 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Случаят с най-голямата испанска компания за имоти Martinsa Fadesa може да е първият от поредица крахове на големи компании в сектора, които може да нанесат още тежки удари на банковата система и да тласнат икономиката на страната към рецесия, пише Ройтерс.

В понеделник Martinsa потърси защита от фалит, показател за трупащите се дългове на компаниите за имоти след продължилото години наред лесно кредитиране, което помогна за бума на испанския пазар, който сега на практика е замрял.

Дългът на петте най-големи публични компании за имоти в Испания възлиза общо на 30 млрд. евро, като компании като Colonial също са преследвани от кредиторите за предоговаряне на заемите.

По мнението на експерти още подобни проблеми са неизбежни, като те се оценяват дори като полезни предвид голямата зависимост на испанската икономика от сектора на имотите.

“С мащаба на компания като Fadesa трудно можем да си представим, че нейният крах няма да доведе до ефекта на доминото в целия сектор и след това в цялата икономика”, казва Хосе Гарсия Зарате от базираната в Лондон консултантска компания 4Cast.

На произвола на съдбата?

Строителният сектор и този на недвижимите имоти в Испания се оказаха едни от най-тежко пострадалите пазари в Европа.

Редица по-малки компании за имоти в Испания търсят защита от кредиторите още от миналата година, но Martinsa Fadesa беше първата голяма публична компания, която не издържа на затегнатите кредитни условия и на 30-процентния спад в продажбите на имоти тази година, пише изданието.

Всички големи компании за имоти отчетоха двуцифрен спад в цените на книжата си по време на сесията вчера, тъй като инвеститорите гадаеха коя ще бъде следващата, която ще спре да плаща задълженията си.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро е отказал държавна помощ за сектора на имотите, тъй като презастрояването, продължило дълги години, е довело до свърхпредлагане от 1,5 млн жилища в страната.

По прогноза на Ahorro Corp, инвестиционна група от испански спестовни банки, едва една трета от компаниите за имоти в Испания, които са съществували в края на 2007 г., ще оцелеят.

Представители на организацията на най-големите компании за имоти в Испания G-14 казват, че държавата трябва да помогне на сектора, защото той застрашава цялата икономика.

Днес стана ясно, че Martinsa обмисля да съкрати 23% от персонала си. “Фондове лешояди” вече започват да кръжат над компанията в стремежа си за бързи печалби от бизнеси в затруднено положение, който може да ги накара да предизвикат още случаи на несъстоятелност в Испания, за да ускорят процеса, пише Ройтерс.

Хедж фондове, които придобиха дълга на Martinsa Fadesa на цени в някои случаи по-ниски с 50% от номинала, може сега да спечелят от затрудненото й положение, тъй като очакваната продажба на активи може да им донесе печалба равна почти на номиналната стойност.

Такива фондове не се интересуват дали дадена компания ще фалира, с което дават на испанските компании, привикнали на комфортно дългогодишно “приятелство” с регионални спестовни банки като La Caixa, болезнен урок по съвременни финанси, коментира Ройтерс.

По информация на жилищното министерство на страната цените на жилищата в Испания са се покачили с 2% през второто тримесечие на годината в сравнение с ръст от 3,8% през първото тримесечие, което е най-слабият им ръст от 10 години насам.

Според испанската строително-инвестиционна компания OHL кризата на пазара в страната ще трае до 2011 г. заради големия брой жилища на пазара. Според нея на пазара в момента има между 500 хил. и 1 млн. празни нови жилища, които чакат да бъдат продадени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още