fallback

Защо балонът на жилищния пазар не се спука навсякъде в САЩ?

Някои пазари се възползват от трудовата заетост, нарастването на населението и по-умерения ръст на цените на жилищата преди кризата

14:07 | 09.06.08 г.

Икономическите анализатори се фокусират върху тенденцията за спад на жилищния пазар в САЩ и пропускат едно изключение: някои пазари се справят добре, коментира журналистът от Bloomberg Джон Уосик.

Според него някои жилищни пазари успяват да се възползват от трудовата заетост, нарастването на населението и по-умерения ръст на цените на жилищата преди кризата. Къде са тези горещи точки? Определено не и в Аризона, Южна Калифорния, Флорида или Невада.

Отделни точки на растеж има на места, които не влизат в заглавията на новините твърде често. Струва си да имат предвид, ако човек се кани да инвестира, да се премести, да се пенсионира или търси втори дом, твърди Уосик.

Много от тези устойчиви на балонизиране места изглежда се разширяват или се задържат стабилни благодарение на демографски причини или на заетостта.

Остаряващите американци искат да се преместят на място с по-топъл климат и имат нужда от по-малко жилище за по-малко пари. Младите работници път отиват там, където могат да си намерят прилична работа и достъпни жилища. Няма да намерите такива места в крайбрежните градове, коментира журналистът.

Нарастването на населението е друг силен фактор. Докато много градове в северната част на средния запад се обезлюдяват заради загуба на работни места в производството, заетостта е стабилна на юг, където нарастват новите чиновнически длъжности.

Както не един икономист е отбелязвал през последните години, всъщност в САЩ няма такова нещо като национален пазар на имоти. Така има огромна пропаст между технологичния Сиатъл и западащия Детройт, а зрелият Кливланд е на светлинни години преди младия Солт Лейк Сити, където се създават много работни места.

Там, където работните места намаляват, възстановяването на пазара ще бъде бавно. Районът на Детройт и и градовете Толедо, Ейкрън, Кълъмбъс и Кливланд в щата Охайо ще бъдат сред най-рисковите пазари известно време, според данните на сайта homesmartreports.com, който измерва вероятността за поевтиняване на имотите на даден пазар.

Най-щедри спрямо цените на жилищата ще бъдат местата, където имотите са с разумни цени и се създават работни места, което пък привлича хора.

Пример за това е районът на Далас. Освен че е сред най-големите „производители“ на работни места, следван от района на Сан Франциско, градът води и при общия брой хора, които се местят в него, сочат последните данни.

Особено важна е и стойността на жилищата в Далас. Макар че около града е пълно с имения за милиони долари, Далас изостана от темповете на поскъпване в Щатите за последните пет години.

Цените на жилищата в града се повишиха със средно 16% спрямо 41% в национален мащаб за петте години до 2007 г., по данни на Федералния жилищен надзор OFHEO. Макар и това да звучи като лоша новина за собствениците на жилища в Далас, всъщност е плюс за тези, които биха се преместили там.

Други топ пазари с нисък риск са Битесда, Мериленд; Стамфорд-Норуок, Ню Хейвън; Хартфорд, Кънектикът; Провидънс, Роуд Айлънд; Лексингтън, Кентъки, сочат данните на homesmartreports.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още