fallback

2008 г. - годината на купувачите на имоти с пари в брой

Тези купувачи са между малкото играчи в момента, които могат да постигнат добри условия при преговорите за покупка на имот

14:00 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Купувачите на имоти, които досега бяха изтласкани извън пазара заради високите цени, навярно имат основание да празнуват спада в цените на жилищата, пише в. Таймс.

Няколко британски брокерски агенции като Hamptons International и Blenkin & Co говорят за цени, които са с до 15% по-ниски в сравнение с пика миналата година. Кредиторите Halifax и Nationwide също потвърждават, че цените на Острова са по-ниски от тези преди година.

Но точно когато спадът на цените е довел до атрактивни оферти на пазара, ограниченията на кредитния пазар са принудили дори и заемополучателите с най-добра кредитна история да преосмислят исканията си. Само за три месеца броят на ипотечните продукти на разположение за средностатистическия купувач е намалял наполовина, а условията по отпускането им са станали значително по-строги. Така 2008 г. се превръща в годината на купувачите с пари в брой, пише изданието.

Тези купувачи са между малкото играчи в момента, които могат да постигнат добри условия при преговорите за покупка на имот. В този смисъл единствено тези, които в момента разполагат с пари в брой, могат да се възползват от този 15-процентен спад.

Повечето собственици, които започват да приемат факта, че сега не могат да искат същите астрономически цени за жилищата си като преди, засега предпочитат да изчакат с продажбата. Единствените собственици, които рискуват да действат в тези условия, са онези, които са принудени да продадат, коментира Лучиан Кук, директор Проучвания в Savills.

В период, в който процесът на одобрение за ипотека отнема най-малко месец и пониженото доверие води до все повече провалени сделки, за продавачите е най-добре да избират купувачи, които разполагат с пари в брой, дори и техните оферти да са по-неизгодни, само за да могат да приключат сделката бързо и безпроблемно, пише Таймс.

“Такива продавачи търсят някой с много солидни позиции и това най-вероятно е купувач с пари в брой”, казва Кук.

Без необходимостта да се „ухажват“ все по-капризните кредитори, капиталите могат да се движат от една сметка в друга много бързо.

Ноел дьо Кайзер от Savills дава пример със скорошна и много трудна сделка, при която купувачът на имот на стойност 13,5 млн. паунда е успял да спечели сделката, като е прехвърлил само за един час 10% от сумата като депозит, а останалата част е платил в рамките на две седмици.

Именно в тези високи сегменти на пазара купувачите, които разполагат с пари, могат да останат изключително активни. Предполага се, че 70% от купувачите на жилища на стойност над 5 млн. паунда са именно такива, които разполагат с кеш. От тук може да се заключи, че тези имоти ще могат да запазят цената си най-добре в условията на спадащ пазар.

“Всички купувачи в момента са такива, които разполагат с пари в борй”, казва Луис Хюлет, директор на базираната в Челси агенция Ayleford International. Той добавя, че изключително активни са купувачи от Източна Европа докато местните предпочитат да изчакат, тъй като са наясно, че могат да направят повече пари, инвестирайки другаде.

Робърт Годфри от агенцията Bidwells казва, че пазарът в горния ценови сегмент в Нортхемптъншир се поддържа от успешни местни предприемачи. “В повечето случаи става дума за капитал, който е постигнат със собствен труд, докато ако отидете например в Оксфордшир ще намерите повече наследени пари”, казва той.

Според него регионалният пазар е в по-малка степен под влияние на международните капитали или от пазара в Лондонското Сити, въпреки че някои агенти посочват примери за такава зависимост.

Според много експерти дори и онези клиенти, които разполагат с много пари, са по-внимателни в покупките и по-склонни да се оттеглят от сделката в сравнение с предишни години.

Тази липса на готовност за надхвърляне на собствения бюджет, която характеризира по-голямата част от британския пазар, кара много от бъдещите купувачи да преосмислят планираната покупка и да я адаптират в границите на бюджета си, често формиран от пари от продажбата на друг имот, казва Годфри.

Професионалните инвеститори с повече от 10-годишен опит обаче предприемат по-агресивен подход, пише изданието. Няколко такива инвеститори, разполагащи със значителни капитали, са направили изгодни покупки при търгове на имоти например за нови жилища на цени до 26% под пазарните. На някои места пък такива инвеститори купуват цели блокове, продавани от предприемачи в затруднено положение.

С продължаващия спад на цените се появяват и нови професионални играчи, които се възползват от силните си позиции и сключват изгодни сделки с кредитни институции. Именно този лесен достъп до кредит е едно от предимствата за купувачите, които разполагат с пари в брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още