fallback

Най-популярните схеми за измами с имоти

Макар и „дивото“ време на прехода в Русия вече да е преминало, все още голяма част от пазара се заема от т. нар. „черни“ и „сиви“ посредници

11:56 | 07.05.08 г.

Ако великият комбинатор от романите на Иля Илф и Евгений Петров Остап Бендер разполага със 102 сравнително честни начина да отнеме парите на някого, измамниците със сделки с имоти имат не по-малко, пише руският специализиран сайт ИА Dailystroy и предлага списък на най-популярните схеми, с които мошениците оставят купувачите без пари и без жилище.

Макар и „дивото“ време на прехода в Русия вече да е преминало, все още голяма част от пазара се заема от т. нар. „черни“ и „сиви“ посредници, обяснява маркетинг директорът на агенция Дом.Ру Алиса Безлюдова.

Сред най-разпространените мошенически схеми е тази, при която посредникът, който представлява интересите на продавача, организира търг сред купувачите, за да избере за сключването на сделка с този, който предложи най-голяма цена. Често той действа зад гърба на продавача, тоест за собствена изгода. Също така представител на продавача сключва с купувачите договор с условия за допълнително възнаграждение. Брокерите, представляващи интересите на купувачите, са принудени да приемат тези условия, защото отказът води до разваляне на сделката.

Тези два метода са описани през 2006 г. в меморандум, съставен от Московската асоциация на брокерите на имоти, като „най-вървежни“.

Не по-малко популярно заради своята безнаказаност е признаването на сделката за недействителна. Договорът се съставя по такъв начин, че в бъдеще лесно да може да бъде признат за недействителен в съда, при което всяка от страните връща това, което е получила. Така на продавача се връща имотът, а на купувача – сумата, която е посочена в договора. Измамата се базира на това, че сумата в договора почти винаги е по-ниска от реално платената, при което измамникът печели от разликата между двете суми.

Още се срещат и случаи, когато мошеници продават едно и също жилище няколко пъти на различни купувачи. Пример за такава схема е продажбата на апартаменти в Москва на ниски цени, като всички документи са били подправени. Дори при разкриването на измамата впоследствие купувачите не са били компенсирани. Все пак вече е значително по-трудно да се правят такива измами заради държавния контрол и проверки.

Трудно е да се разпознае черният посредник, когато той действа от името на известна агенция за имоти. В Русия през 2006 г. става известен случай, при който 500 незаконни сделки с имоти са били реализирани в офис с табела на фирма МИАН. Впоследствие престъпниците се укриват с парите, а компанията е пострадала от уронване на репутацията.

Друг вид подобна измама е, когато служител в агенцията действа зад гърба на ръководството, като се възползва от базата й и доброто й име, но прибира печалбата. Цената в такива случаи излиза обикновено по-висока.

Вече са в миналото, но още се помнят и случаи, при които мошеници продават едно жилище, представяйки го за друго, като сменят табелата с името и номера на улицата.

Има и много други схеми, които разчитат изцяло на наивността на купувача, като например сключване на устни договори.

Броят на престъпленията, свързани с операции с имоти и със сделки за земя в Русия, расте. Така през 2006 г. са били регистрирани 4246 подобни машинации, а към септември 2007 г. броят им вече е 14 230, пише ИА Dailystroy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още