fallback

Прогнозират мрачно бъдеще за азиатските пазари на жилища

Възможно е високата инфлация да доведе до повишаване на лихвените нива, а това ще се отрази отрицателно на жилищните пазари

12:29 | 21.04.08 г.

Жилищните пазари в Азия, макар и засега относително незасегнати от кредитната криза, скоро ще усетят влиянието на инфлацията и по-високите лихвени нива заради нарастващите цени на хранителните продукти, горивата и други стоки, прогнозират от Global Property Guide.

По-високите цени на стоките влияят отрицателно върху пазара на жилища по няколко начина.

На микро ниво е възможно домакинствата да отложат решението да купят нов дом или обзавеждане, ако очакват по-високи цени. На макро ниво по-високите цени на хранителните продукти и горивата вдигат инфлацията, а обикновено за да се овладее инфлационният натиск, централните банки повишават лихвените нива.

Азиатските домакинства са особено уязвими от скорошното поскъпване на хранителните продукти. Цената на ориза, с ключово влияние за местните пазари, е нараснала с над 90% за 12-те месеца към март 2008 г., сочат данни на Организацията по храни и земеделие към ООН (FAO).

Цените на други хранителни продукти също се повишиха значително. Пшеницата поскъпна със 160% към март на годишна база, соевото олио – със 104%, а захарта – с 26%.

Цените на храните са основен компонент от индекса на потребителските цени (CPI). Пропорционалното им тегло варира от 28% в Сингапур, 33,2% в Китай до близо 50% за градските работници в Индия. Прогнозите на FAO, Световната банка и други институции са, че високите цени на храните ще се задържат до 2009 г.

Същевременно нараства и цената на петрола.

Така много азиатски икономики, които доскоро регистрираха резки ценови повишения на пазара на жилищни имоти като Китай, Сингапур, Филипините, Хонконг и Индия, са под значителен инфлационен натиск.

През първата половина на април повечето централни банки в Азия оставиха лихвените проценти непроменени, но според голяма част от анализаторите е възможно те да бъдат повишени през май, ако инфлацията продължи да бъде над официалните цели.

По-високите лихви може да обезсърчат потребителите да теглят жилищни кредити и да харчат за жилища.

Тази ситуация е неблагоприятна, защото повечето жилищни пазари все още не са се възстановили напълно от последиците от азиатската финансова криза от 1997 г.

Така макар и да отчетоха силни повишения през 2007 г., цените на жилищата в Азия останаха под пиковите си нива отпред кризата.

Жилищните пазари, които най-вероятно ще бъдат засегнати от монетарни ограничения, изглежда ще бъдат Китай, Индия, Сингапур, Филипините и Тайланд, които регистрираха най-големи повишения на инфлацията, прогнозират анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още