fallback

Складовите площи все по-отдалечени от градските центрове

Като главна причина се посочват ограничено предлагане на терени, скъпата земя и пренаселеността в близост до градските центрове

10:36 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Модерните дистрибуционни и складови центрове в Европа се изграждат на все по-отдалечени локации от градските центрове и населените места, съседни на големите градове. Това показва анализ на британската консултантска компания Savills.

Като главна причина се посочва съвкупност от фактори като ограничено предлагане на терени, по-високи цени на земята и пренаселеността в близост до градските центрове.

По информация на компанията 2007 г. е била успешна за логистичната индустрия, която е регистрирала значителни инвестиции и разширение на логистичните центрове.

По прогнози на Европейската комисия и през 2008 г. износът от общността ще продължава да бъде положително повлиян от нарастващото търсене от страна на развиващите се пазари, а ръстът на световната търговия се очаква да бъде сравнително висок – между 7 и 7,5%.

Въпреки това Savills предупреждава, че тази година логистичната индустрия може да се забави поради глобалната финансова криза и понижаващото се доверие на потребителите и производителите заради нарастващите цени на петрола.

На най-големите пазари в Европа миналата година бе регистрирана повишена активност по наемането на складови и логистични площи. Търсенето е било повлияно значително от стратегията на търговските вериги за подобряване на операциите по снабдяване и дистрибуция. Нуждата от мащабни съоръжения и площи е била породена и от консолидацията в сектора.

Въпреки че по-голямата част от площите все още се заемат и се изграждат за самите собственици, броят на спекулативните схеми расте все повече на пазарите с високо търсене, което е знак за позитивното отношение на бизнеса и инвеститорите, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още