fallback

Рисковете от облекчаване на условията за затруднените ипотеки в САЩ

Политиката на помагане на рисковите заеми означава по-консервативните инвеститори да бъдат лишени от защита за сметка на безразсъдните

15:28 | 24.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ипотечните компании, които се стремят да облекчат условията по ипотеките на хиляди кредити, обречени на фалит, може би нанасят повече вреда, отколкото полза като „награждават" инвеститори и собственици на жилища, които са поели прекален риск, се казва в анализ на Ройтерс.
В стремежа си да помогнат на американците да покрият ипотеките си компании като Countrywide Financial Corp прибягват до промени в условията на кредитите, намалявайки вноските за хора, чиито имоти може да бъдат отнети. Вчера от Countrywide казаха, че смятат да рефинансират или да променят условията на кредити на обща стойност 16 млрд. долара.
Въпреки че тази практика е изгодна и за двете страни, тъй като собствениците запазват домовете си, а банките намаляват загубите си, тя може да утежни ипотечната криза, която започна през юли, се казва в анализа.
Практиката за намаляване на лихвите или опрощаване на част от главницата може да стимулира отпускането на високорискови заеми, което допринесе за създаването на жилищния балон в САЩ.
„Погледнато дългосрочно, ако практиката на облекчаване на условията се разпространи и получи подкрепа, това би подновило отпускането на рискови заеми на рискови кандидати, което ще ни отведе там, откъдето започнаха всички проблеми", коментира Крисчън Страк, главен кредитен експерт в компанията за пазарни проучвания CreditSights. „Това е субсидиране на рисково поведение."
По информация на Countrywide нейните действия касаят 82 хил. ипотеки с плаващи лихви, които ще се оскъпят в случай на увеличение на лихвения процент и собствениците може да загубят жилищата си.
По мнението на специалисти политиката на помагане на рисковите заеми означава по-консервативните инвеститори да бъдат лишени от протекция за сметка на „безразсъдните".
Политическа подкрепа
Практиката на облекчаване на условията по ипотеките през последните месеци намери и политическа подкрепа сред законодателите, които търсят начини да спрат нарастващия брой фалити по кредитите, отпуснати при крайно либерални стандарти по време на бума на жилищния пазар. В много случаи кредитните институции не са изисквали доказване на дохода или са отпускали финансиране в по-голям размер, отколкото получателите са можели да си позволят.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още