fallback

Близо ли сме до ипотечна криза и в Европа?

Недвижимият пазар в Европа засега е стабилен, някои обаче допускат появата на криза. Сред инвестициите, считани за рискови, са ваканционните имоти у нас

11:04 | 19.10.07 г.

На отделни места на пазара на имоти в Централна Европа има прегряване, но продължаващото вътрешно търсене и икономическият ръст ще поддържат по-широкия пазар, смятат директори на компании за недвижими имоти и банкери от региона, цитирани от Ройтерс.
Според експертите има отделни райони на прегряване при жилищното строителство, например в Балтийските страни и в някои туристически дестинации, но не се очертава балон при офисите, търговските площи и други бизнес имоти.
„В бизнес сегмента сме от малко до значително под нивата в Западна Европа“, казва Карл Петрикович, изпълнителен директор на австрийската Immoeast, една от големите компании за имоти в Европа. „При жилищните имоти може би има известно прегряване в конкретни райони. Но като цяло, на базата на икономическите прогнози, съм оптимист за пазара на имоти“, е заявил той по време на конференция за пазара на имоти в Централна Европа, организирана от Ройтерс.
От базираната във Виена Warimpex, която е специализирана в изграждането на хотели в Централна Европа, смятат, че кредитната криза не е оказала влияние върху предприемачите в региона. „За съществуващите имоти не виждам голям риск... В близко бъдеще не очаквам негативно въздействие от кредитната криза“, е казал главният изпълнителен директор на Warimpex Франц Юркович по време на конференцията.
Ваканционните имоти на британците
Говорителите по време на събитието са се обединили около мнението, че на най-голям риск са изложени тези инвеститори, в голямата си част британци, които са вложили пари във ваканционни проекти по Черноморието в България и Румъния, като балтийските държави също се смятат за възможен „балон“.
„Може би ваканционните имоти в България, закупени от британци, са малко в сферата на спекулативните инвестиции. Те може да се окажат без стойност, ако пазарът се срине. Но около големите градове, в градските райони, жилищният сегмент би трябвало да расте“, смята Вили Хеметсбергер, директор глобални пазари в Unicredit.
Това мнение се подкрепя и от Патрик Бътлър, главен финансов директор на Raiffeisen Zentralbank, според когото финансите на британските инвеститори може да се окажат под натиск заради по-високите лихвени нива във Великобритания и нежеланието на финансовите институции да отпускат големи заеми за втори и трети домове.
В рамките на конференцията обаче е било отчетено значителното търсене на инвестиции в Централна и Източна Европа и желанието на хората, които доскоро не са имали възможност да притежават имот или дома си, да се сдобият с такъв.
От Международния валутен фонд са предупредили за опасностите от нарастване при частното банкиране в региона, особено при ипотечното.
„Това подхранва бум на пазара на имоти, а в някои случаи спокойно можем да кажем и балон“, коментира Кристоф Розенберг, представител на МВФ. По-рано от фонда предупредиха, че ако бумът на жилищните пазари в развиващите се пазари в Европа внезапно спре, може да доведе до риск за ръста.
Главният финансов директор на OTP Bank Ласло Урбан, който също е посочил Румъния и балтийските страни като места, където има прегряване на пазара на жилища, е предупредил, че е трудно да се направи разлика между недостатъчно предлагане и балон.
В Източна Европа може също да се стигне до ипотечна криза, пише още британският вестник Telegraph. Нарастващата инфлация в Централна и Източна Европа започва да подкопава динамично нарастващата икономика в региона, се казва в статията.
Според Ларс Кристенсен, главен икономист в Danske Bank, това може лесно да се превърне в ипотечната криза на Европа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още