fallback

Бумът на пазара на бизнес имоти в Русия ще продължи, няма балон

Възможни са кратки периоди на стагнация, след което ситуацията ще се нормализира, смята директорът на Jones Lang LaSalle за Русия

15:54 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Бумът на пазара на бизнес имоти в Русия се очаква да продължи през следващите няколко години, а ефектът на кредитната криза на глобалните пазари върху растящите цени ще е ограничен. Това е мнението на Марк Джагър, изпълнителен директор на консултантската компания Jones Lang LaSalle за Русия, цитирано от Ройтерс.

Цените на пазара на имоти в Русия се покачват непрестанно от 2000 г. насам, след като рекордно високите цени на петрола и търсенето на вътрешния пазар дадоха началото на най-продължителния икономически бум в страната през последните години, пише изданието.

С изравняването на цените с тези в Лондон и Ню Йорк обаче някои инвеститори предупредиха за балон или поне за начални признаци за формирането на такъв.

Джагър обаче е на друго мнение.

„Не смятаме, че ще се формира балон. По наше мнение несъответствието между търсене и предлагане ще продължи през следващите две-три години“, коментира той.

„След това пазарът ще започне да се стабилизира и нивото на търсене и предлагане ще се уравновесят, така че ръстът ще се забави, вероятно от 2010 г. нататък“, смята той.

Според някои участници на пазара цените са поддържат изкуствено високи от най-големите руски строителни компании, доминиращи пазара – твърдение, което Джагър отказва да коментира.

Русия в момента е най-бързо развиващият се пазар в Европа и трябва да бъде съпоставян с Китай и Индия, казва той.

Брутният вътрешен продукт на страната се очаква да нарасне до 1,29 трлн. долара тази година от по-малко от 200 млрд. долара през 1999 г.

Jones Lang LaSalle, която води началото си от агенция за имоти още от 18-ти век, е увеличила броя на служителите си в Русия, Украйна и Казахстан повече от два пъти от началото на 2006 г., като се очаква той да достигне 320 до края на 2007 г., пише Ройтерс. Глобалната кредитна криза Кредитната криза на глобалните пазари е причина за опасения, че финансирането на проекти в Русия и други нововъзникващи пазари ще е затруднено, което ще забави ръста на цените.

„Би било наивно да смятаме, че това няма да се отрази на Русия“, казва Джагър. „Мащабът на ефекта на кризата тук обаче най-вероятно ще бъде по-ограничен от този на европейските пазари и САЩ.“

Според него нивото на интеграция на руските банки, които доминират сегмента на финансиране на пазара на имоти, със световните финансови пазари е по-малко, което намалява ефекта на кризата.

Въпреки това Джагър смята, че може да има кратки периоди на стагнация на пазара, като след това ситуацията ще се нормализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още