fallback

Идва ли краят на кредитната криза в САЩ? Още не, смятат анализатори

Прогнозираните от Бернанке през юли 100 млрд. долара загуби на банковата система може да се окажат над три пъти повече

12:34 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Рекордното покачване на Dow Jones тази седмица няма да спре поставянето на табели „Продава се“, които скоро ще окичат милиони дворове в САЩ, пише Ройтерс в анализ за ипотечната криза на Новия континент.
Опасенията от нарастващия брой лоши кредити и слаб туристически сезон са в сила въпреки рекордните 14 000 пункта на Dow Jones, които отчасти разсяха несигурността пред американския жилищен пазар.
В основата на инвеститорските притеснения са заемите, отпуснати на хора с високорисков кредитен профил. Просрочените кредити от тази категория се увеличават, както и фалитите, успоредно с понижението на цените на жилищата, което все повече ограничава потреблението.
Ефектът на доминото от спада в цените не спира дотук. Въпреки признаци на подобряване на ситуацията на кредитния пазар, все още не е отминала кризата, която бе причинена от пониженото доверие на финансовите пазари с покачване на броя на фалитите по кредитите.
Забавянето на жилищния пазар вече отне 1 процентен пункт от ръста на БВП на САЩ досега тази година.
„Не мисля, че най-лошото е минало“, смята Робърт Арнот, председател на борда на директорите на инвестиционната компания Research Affiliates LLC.
„Това беше най-големият кредитен, а не жилищен балон, в американската история. Последствията от него ще ни преследват още дълго време“, коментира той.
Понижаващите се жилищни цени поставят хората, които са ползвали кредити с плаваща лихва, пред голяма дилема. Милиони собственици с ипотеки с високорисков кредитен профил, са изправени пред опасността стойността на жилищата им да спадне под тази на ипотеката, което означава, че те едва ли ще са в състояние да получат нова ипотека в условията на затегната кредитна политика, се казва в проучването. Според сегашните цени на жилищата това са собственици с ипотеки на обща стойност около 693 млрд. долара, коментира Стефани Помбой, финансов икономист в компанията за пазарни проучвания MacroMavens.
Това е ужасяваща новина за банките, които вече са започнали да търпят загуби заради просрочени кредити. Тези загуби досега са около 10% от прогнозираните 100 млрд. долара.
„Смущаващото тук не са тези 10%, а 100-те млрд. долара“, коментира Помбой. „Предвид тези почти 700 млрд. долара ипотеки, които ги очаква корекция на лихвите, в зависимост от това каква част от загубите кредитните институции ще могат да покрият, общата стойност на банковите загуби може да бъде между 210 и 346 млрд. долара“, смята тя.
„И това е при положение, че ситуацията не се влоши още повече.“
През юли шефът на Федералния резерв Бен Бернанке беше прогнозирал, че загубите може да достигнат максимум 100 млрд. долара.
По мнението на Помбой кредитната криза тепърва започва, като в момента в САЩ има около 5,1 млн. жилища, обявени за продан.
Наред с корекцията на лихвите и понижаващите се жилищни цени, които водят до забавяне на потреблението, Робърт Арнот изказва притеснение и за значителен спад в строителния сектор, който досега е представлявал над 5% от БВП.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още