fallback

Какво се случва на пазара на имоти в малките градове от началото на 2007

Спа и ски туризмът насочват интереса към курортните градове, селските къщи са също търсени

13:37 | 25.04.07 г.

Сред основните тенденции на пазара на имоти в по-малките градове у нас през първите месеци на годината са преобладаващо предлагане на ново строителство и ограниченото предлагане на панелни жилища. Предприемачите постепенно започнаха да изкарват отдръпнатите оферти в края на миналата година, но ги предлагат с 20-30% по-високи цени. Въпреки значителното покачване на цените и на панелите собствениците в голяма част от малките градове на страната все още не се решават да ги обявят за продажба. Вероятно те изчакват развитието на пазара, но до по-голям ръст едва ли ще се стигне заради твърде високите нива в момента. Това е мнението на Катя Ценова, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.
Данните на агенцията сочат, че новото строителство привлича най-много купувачи в планинските курорти, като заема най-голям дял от покупко-продажбите в Банско и Разлог. Търсенето е за готови и напълно завършени ски апартаменти с цел инвестиция. Те се предлагат на цени от 800 евро за кв. м до 2 000 евро за кв. м в зависимост от местоположението, степента на завършеност и екстрите. Наблюдава се изместване на инвеститорския интерес към парцели от града към близките села, където цените все още не са се повишили значително.
В Разлог се предлагат десетки проекти за вилни селища, като цените са доста по-евтини от тези в Банско. Нивата на новото строителство започват от 650 евро за кв. м и достигат до 700 евро за кв. м. В района на новостроящото се голф игрище обаче предлагането се движи от 1 300 евро за кв. м и достига 2 000 евро кв. м.
Спа туризмът привлича все повече купувачи в Сандански, което се отрази на цените с поскъпване от 8-10% от началото на годината за новопостроените апартаменти в централните части на града. Не се наблюдава покачване на цените на еднофамилните къщи, където средната пазарна цена се движи от 850 до 1 300 евро за кв. м. Крупните инвеститори търсят възможност за изграждане на проекти в района на главен път Е-79, където се оформя най-големият промишлен център. Цените в непосредствена близост до града вече се движат около 20 евро за кв. м, което е с 20% повече в сравнение с последното тримесечие на 2006 г.
Главен път Е-79 е във фокуса на инвеститорите и в Благоевград, където също през последното тримесечие се наблюдава динамика на пазара на земя. Засилено търсене има в районите на вече изградените търговски вериги Техномаркет Европа, Mr. Bricolage и Metro. Развитието на бизнеса в града е засилило интереса и към офис и търговските площи. Ограниченото предлагане на магазини доведе до ръст на цените до 1 200 - 1 300 евро за кв. м. Ръст има и при жилищните имоти, като в идеалния център новото строителство вече достигна 900 евро за завършените апартаменти. В зависимост от местоположението новото строителство в широкия център се предлага от 500 до 600 евро за кв. м. Продължава интересът на българи и чужденци към вилните имоти в района. Търсенето е за малки къщи в ценовия диапазон от 5 хил. до 20 хил. евро.
Извънградските имоти в района около Велико Търново са сред най-активните сегменти на пазара, твърдят от Адрес. Купувачите са както чужденци, така и българи. Най-голямо е предлагането на стари къщи за ремонт до около 20 хил. евро, но нараства и броят на офертите на новопостроени еднофамилни къщи, малки вилни комплекси или селища от затворен тип. Предложенията са в селата Пушевево, Славейково, Хотница, Саласука, Самоводене. Освен развитието на селски туризъм и нощувки като тенденция се утвърждава дългосрочното отдаване под наем на добре поддържани селски имоти. Този тип имоти се търсят от чуждестранни клиенти за периода, докато намерят или ремонтират своя нов български дом. Предпочитани са къщи в отлично състояние, напълно обзаведени, с двор, в села с добри комуникации и инфраструктура, в непосредствена близост до Велико Търново. Наемателите са готови да похарчат между 200 и 800 евро за месец.
Интерес за купувачите представляват и жилищата в града, особено в централната градска част. Цените им са между 550 - 650 евро/ кв.м, а тези на главната улица се предлагат и за 800 евро/кв.м.
След интензивното строителство по Черноморието интересът на инвеститорите се насочва и към района на Елена. Пренасочването се обяснява най-вече с възможностите за целогодишна заетост на базите и за развитие на нови видове туризъм, като конферентния и семинарния, както и заради централно разположение на района спрямо София, Варна и Русе. Търсенето е предимно за големи парцели за вилни селища и малки хотели в района на язовир Йовковци и село Мийковци.
Вилните зони и селата с добра инфраструктура около Русе са сред предпочитаните райони за покупка на къщи, е мнението на Ценова. Интересът е предимно от българи, които търсят имот за постоянно живеене. На пазара все още има доста атрактивни предложения за вили, които се предлагат на цени от 5 до 15 хиляди лева. Такива са офертите във вилните зони до града като квартал „Долапите” и село Николово, което се намира до местността Липник.
През последните месеци се наблюдава засилен интерес към извънградски имоти, предимно къщи, намиращи се на около 15 км от Плевен. Имотите в села като Бръшляница, Беглеж, Радичево, Тученица привличат не само българи, но и италианци, англичани и американци, които търсят имот тип „втори дом“. Цените на къщите започват от 2 500 евро и достигат до 30 хиляди евро за по-реновираните и добри имоти.
Засилване на интереса към селските имоти отчита и пазарът в Стара Загора. Купувачите се интересуват от готови за живеене къщи с поддържани дворове на цени от 20 хил. до 30 хил. евро. Предлагането на добри имоти е ограничено или е на значително по-високи цени. Ръст на цените отбелязва и новото строителство в града, което в централната част се предлага на цени от 500 до 650 евро, а в кварталите - на 450 евро за кв.м.
Значителен интерес към новото строителство се наблюдава и в Сливен, което се отрази и на повишаването на сделките с този вид имоти. Увеличението на цените в сегмента от началото на годината е близо 7 на сто. Възможността за покупка с кредит, както и поскъпването на тухлените жилища, пренасочи част от купувачите към търсенето на апартаменти в новостроящи се сгради. В момента цените им се движат в рамките на 400 - 450 евро за кв.м.
В Ямбол купувачите също търсят новопостроени апартаменти въпреки по-ограниченото им предлагане в момента. Търсенето е в централната градска част, където има предлагане на цени от 380 до 420 евро за кв. м в зависимост от етапа на изграждане, местоположение и завършеност.
Според Ценова пазарът на недвижими имоти вече се сегментира не само по вида на строителството, а и според качеството му, като за клиентите все по-важно значение има разположението на имота, наличието на екстри, като добра топло- и шумоизолация, паркомясто и др. Това са фактори, които ще играят все по-голяма роля при образуването на цената.
Прогнозата на Адрес е за засилваща се активност на пазара в малките градове, като очакванията са за по-голям ръст в сделките през следващите няколко месеца, когато купувачите ще са проучили цените и офертите, отговарящи на техните изисквания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още